17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Suton, đir i film u Herceg Novom – Filmski festival Herceg Novi

Filmski festval Herceg Novi

Više od 50 filmskih ostvarenja biće prikazano na ovogodišnjem, 34. izdanju, Filmskog festivala Herceg Novi (FFHN) – Montenegro film festival koji će biti održan od prvog do sedmog avgusta pod sloganom „Suton, đir i film“, najavljeno je u saopštenju koje potpisuje portparolka Marija Ristić.

Smotra koja predstavlja manifestaciju od nacionalnog značaja ove godine donosi i par noviteta. Novost je selekcija Mreže festivala Jadranske regije koja će biti prikazana na tvrđavi Forte Mare. Mrežu festivala čine: Sarajevo film festival, Zagreb film festival, Festival autorskog filma i FFHN – Montenegro film festival. O najboljem filmu iz ove selekcije odlučivaće publika regiona nakon izdanja svih festivala, a sabiranjem glasova biće poznat i dobitnik nagrade „Adriatic Audience Award“.

Od ove godine se dodjeljuje još jedna nagrada, najboljem filmu, plaketa koja nosi ime Zorana Živkovića, višedecenijskog direktora i producenta Festivala, u znak sjećanja i zahvalnosti za sve što je uradio za razvoj Festivala i kinematografije regiona.

Glavni program čine dugometražni igrani filmovi i biće prikazan na Kanli kuli gdje će publika moći da pogleda ostvarenja koja se takmiče za „Zlatnu mimozu“, ali i igrane filmove koji su van takmičarske konkurencije. Selektor je crnogorski filmski reditelj Ivan Bakrač, a žiri čine: Andamion Murataj, Sali Saliji Sallini, Ivan Salatić, Tanja Bošković i Zlatko Vidačković.

Filmovi koji su u protekloj godini postigli zapažen uspjeh na renomiranim festivalima biće prikazani na tvrđavi Forte Mare u sklopu programa “Kino Evropa” u selekciji Ivana Bakrača. Studentski filmovi, po selekciji dramske spisateljice i scenaristkinje Maje Todorović, biće prikazani u amfiteatru dvorane “Park”, a o najboljima će odlučivati crnogorski žiri: Marija Nikčević, Vuk Vuković i Igor Bošnjak.

Velika sala dvorane “Park” rezervisana je za omaž reditelju i scenaristi Zdravku Velimiroviću povodom 90 godina od njegovog rođenja, 60 od kada je film „Dan četrnaesti“ prvi put prikazan na Kanskom festivalu u zvaničnoj konkurenciji i 16 godina od smrti. Tim povodom će biti prikazani filmovi “Dan četrnaesti”, “Umir krvi” i “Lelejska gora”.

Klasik jugoslovenske kinematografije “Iskušavanje đavola” Živka Nikolića, u čiju čast se dodjeljuje jedna od nagrada Festivala, biće prikazan u dvorani “Park”.

Pored glavnog, pripremljen je i prateći, edukativni program Festivala – radionica za mlade filmske kritičare koja će biti održana u Kući Iva Andrića u organizaciji Mreže festivala Jadranske regije. Selektor i domaćin je Ivan Salatić, predavači i mentori su filmski kritičari Vlado Petković, Nino Kovačić i Mirza Skenderagić, a gostujući predavač je Arman Fatić.

Festival se organizuje uz poštovanje aktuelnih epidemioloških mjera, zbog čega će broj mjesta biti prepolovljen. Cijena karte za projekcije na tvrđavama Kanli kula i Forte Mare, gdje će svake večeri biti prikazana po dva filma, iznosi četiri eura.

Pokrovitelji festivala su Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta Crne Gore i Opština Herceg Novi, a izvršni producent Javna ustanova kulture „Herceg fest“.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije