32.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Švajcarsko-Srpska trgovinska komora po prvi put u Crnoj Gori

Ambasador Filip Ge se obraća zvanicama

Švajcarsko-srpska trgovinska komora (ŠSTK) je organizovala koktel poslovnog umrežavanja u četvrtak, 9. avgusta 2018. godine u novom hotelu “The Chedi Luštica Bay” u Tivtu,u prisustvu ambasadora Švajcarske za Republiku Srbiju i Crnu Goru, Filip Gea.

Koktel, koji je okupio više od 50 zvanica, otvorila je Ana Govedarica, generalni direktor firme ”Roche Srbija d.o.o.”, zvanični sponzor koktela.

Počasni gost koktela, ambasador Filip Ge, napomenuo je da je nivo stranih direktnih investicija u Crnoj Gori impresivan. Prema njemu, niske korporativne takse, konkurentni nivo zarada, i prelijepa morska obala čine zemlju atraktivnom za razvoj turizma, kao i za investiranje u nekretnine.

‘’Naročito bih napomenuo da se Švajcarska nalazi među vodećim stranim investitorima u Crnoj Gori, pored UAE, Italije, Azerbejdžana, Rusije, Nemačke i Srbije. Ovakva pozicija Švajcarske se velikim dijelom može objasniti velikim investicionim projektom u sektoru turizma. Naime, kada sam posjetio Lušticu Bay prije 18 meseci, to je bilo jedno prazno, malo selo  koje je u međuvremenu transformisano u izuzetan mali grad sa dubokom dušom. Ono što me je impresioniralo je činjenica da menadžment koji radi na razvoju Luštice Bay-a ima stalan dijalog sa lokalnom zajednicom, lokalnom Vladom i lokalnim vlastima. Jako je važno za takvu stranu investiciju da domaći ljudi budu uz njih, a ne protiv njih i njihovog projekta.’’- istakao je švajcarski diplomata.

Prisutnima se obratio i predsednik ŠSTK-a, Majo Mićović, generalni direktor firme ”Sky Express”. Mićović je naglasio „da je ovaj susret ujedno i povod i prilika da ŠSTK zainteresuje nove članove za pristup ovoj dinamičnoj i uspješnoj Komori, ali ujedno i šansa da se teme i projekti koje promoviše i za koje se zalaže ŠSTK a prevazilaze okvire srpskog tržišta, predstave crnogorskoj poslovnoj zajednici i švajcarskim firmama u Crnoj Gori.”

“Uz to, imamo sjajan povod da podržimo jedan izuzetan projekat švajcarske korporacije GHM, Luštica Bay Chedi kompleks objekata visokog turizma”- istakao je Mićović.

Sa koktela

Među prisutnim gostima i članovima komore bili su i ministar inostranih poslova Crne Gore, Srđan Darmanović, Yana Mikhailova, CEO of Nestlé South East European market – Adriatic region, Bulgaria and Romania, Ana Govedarica, generalna direktorica firme Roche Srbija, Jelena Drakulić, CEO  “Ringier Axel Springer Serbia, Montenegro, Bosnia”, i mnogi drugi.

Luksuzni hotel sa pet zvezdica ”The Chedi Luštica Bay” je prvi od sedam hotela planiranih u novom gradu na Jadranu. To je prvi hotel brenda Čedi na Balkanu i drugi u Evropi. Vlasnik brenda, kompanija GHM, osnovala je Čedi kao brend ultraluksuznih hotela u Aziji i na Dalekom Istoku. Njihov prvi evropski hotel – u Andermatu u Švajcarskoj proglašen je za najbolji luksuzni planinski hotel na svjetu.

Izvor:S.L

Najčitanije