20.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Sve oči uprte u Agenciju za zaštitu konkurencije

Animacija kompleksa Boka Place

Opština Tivat nije (još) naplatila naknadu za komunalno opremanje građevinskog zemljišta investotoru, kompaniji Adriatic Marinas- Porto Montenegro iz Tivta za novi luksuzni kompleks od šest velikih stameno.poslovnih zgrada nazvan Boka Place, a koji se gradi u sjevernom dijelu kompleksa Portro Montenegro.

Novi kompleks zauzimaće površinu od oko 18.000 kvadrata pod objektima i imaće ukupno oko 75.000 kvadrata stambenog i poslovnog prostora raspoređenih u šest velikih stambeno-poslovnih zgrada, a vrijedan je blizu 80 miliona eura. Ipak, do sada investitor – firma Adriatic Marinas za gradnju Boka Placea nije uplatila ni centa na ime komunalija u budžet grada Tivta, a što je sve posljedica kontroverznog postupka bivše gradske DPS-SD-HGI vlasti koja je toj kompaniji prije dvije ipo godine, oprostila već tada nastali dug od 5,6 miliona eura za komunalije za dio do tada izgrađenih novih luksuznih objekata u Porto Montenegru.

Adriatic Marinas je tada pozivajući se na član 18C ugoviora o prodaji nekadašnjeg tivatskog vojnog brodogradilišta Arsenal osnivaču Porto ;Montenegra, pokojnom kanadskom biznismenu Piteru Manku a koji nsu on i tadašnji premijer Milo Đukanović (DPS) potpisali u novembru 2006., tražio da im se otpišu obaveze za komunalije. Pritiom su se pozvali na tri osnova koja nisu imala uporište ni u tada, ni u sada važečim zakonima u Crnoj Gori – površinu objekata u Arsenalu koji su postojali prije 1945.godine, troškove ekološke sanacije lokacije i troškove rušenja starih objekata vojnog brodogradilišta.

Iako za takvo nešto nije bilo nikakvog zakonskog osnova, podstaknuti stalnim pozivima od strane bivšeg premijera Duška Markovića (DPS)i lidera te partije i predsjednka države Mila Đukanovila da se to mora uraditi, odbornici DPS u tivatskom parlamentu su januara 2018. izglasali odluku da se sa Porto Montenegrom potpiše ugovor kojim Opština toj firmi praktično poklanja 5,6 miliona erura novca koji se trebao sliti u gradski budžet. Tadašnja gradonačelnica dr Ssnežana Matijević (DPS) je sumnjajući da je to nelegalan posao, odbila da potpiše takav ugovor zbog čega je u ljeto 2018. pod pritiskom svije partije motrala podnijeti ostavku na mjesto predsjednice Opštine, pa je njen nasljednik na toj funkciji dr Siniša Kusovac (DPS) odmah nakon toga u ime Opštine Tivat,  i parafirao sporni ugovor.

Pod pritiskom Delegacije Evriopske unije u Crnoj Gori koja je tada već duže od godinu tražila njeno izjašnjenje povodom ovog kontroverznog posla sa državnim novcem, Agencija za zaštitu konkurencije (AZZK) je 21.okrobra 2019. pokrenula „ispitni postupak utvrđivanja usklađenosti državne pomoći dodijeljenje preduzeću Adriatic Marinas doo Tivat sa Zakonom o kontroli državne pomoći“. Taj postupak ni do danas nije završen, iako su svi zakonom predviđeni riokovi za izašnjavanje AZZK probijeni. Od ishoda tog postupka zavisi da li će i kada Opština Tivat ipak naplatiti „oproštenih“ 5.6 miliona eura komunalija dospjelih do 2018., kao i nove milionske iznose te dadžbine za aktuelnu izgradnju Boka Place-a.

Boka Place krilo Porto Montenegra

„Pred Agencijom za zaštitu konkurencije već dvije godine vodi se postupak za utvrđivanje zakonitosti opraštanja duga za komunalije Porto Montenegru. Agencija koja je pri Ministarstvu finansija, iz različitih razloga, što opravdanih, što neopravdanih, do sada je odlagala ročišta. Opština Tivat ne posjeduje podatak kada će ovaj proces biti nastavljen, budući da novo ročište nije zakazano. Od ishoda ovog postupka zavise dalji pregovori sa Porto Montenegrom oko svih otvorenih pitanja.”- potvrdili su “Vijestima” u vrhu aktiuelne lokalne uprave Tivta koju lčni kolalcija građanskih listi Narod Pobjeđuje, Bokeški Forum i “Goran Bošović-časno i odgovorno za bolji Tivat”.

Iz lokalne uprave ističu da ovakvo postupanje bivše opštinske i državne vlasti prema Adriatic Marinasu, može kreirati problem u odnosu aktuelnih lokalnih i državnih vlasti sa svima drugima velikim investitorima pristnima u Tivtu i Crnoj Gori.

“Opština Tivat cijeni i prepoznaje doprinos Porto Montenegra u unapređenju turističkog i uopšte privrednog ambijenta Tivta i Crne Gore. Međutim važno je da lokalna uprava definiše odnose sa investitorima u Tivtu na način da će ista pravila važiti za sve. U prethodnom periodu investitori su kada im je to odgovaralo direktno pregovarali sa Vladom Crne Gore, zaobilazivši Opštinu i aktuelno stanje direktna je posljedica toga. Ovakav se odnos mora promjeniti za dobro grada, građana i samih investitora.”- poručili su iz vrha aktuelne opštinske uprave Tivta.

Zanimljivo je da je prema aktulenoj Državnoj studiji lokacije Arsenal iz 2019. po kojoj se gradi Porto Montenegro, a koju je pripremila ista ona Vlada premijera Markovića što je kasnije insistirala da Opština Tivat odustane od naplate komunalija Adriatic Marinasu, predviđeno da ta kompanija lokalnoj upravi Tivta za izgradnju svih sadržaja planiranih u tom nautičko-turističkom kompleksu, plati ukupno čak 47.358.239 eura komunalija, te da pritom još sama iz svojih izvora, investira još dodatnih 20,46 miliona eura u izgradnju nove saobraćajne, hidrotehničke, elektro i telekomunikacione infrastrukture na toj lokaciji.

Izvor:S.L.
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije