21.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Započeli radovi na Sueskom kanalu, uskoro promet u oba smjera

Nasukani brod u Suecu Foto: Satellogic / Reuters

Uprava Sueskog kanala (SCA) započela je danas radove na produženju drugog plovnog puta, koji bi omogućio plovidbu u oba smjera u južnom dijelu kanala, u blizini mjesta na kojem je zapeo veliki brod “Ever Given” šest dana u ožujku.
SCA je ovog tjedna najavio da planira drugi plovni put, otvoren 2015. godine, proširiti za deset kilometara i učiniti ga dugim 82 kilometra.

Zatim će proširiti i produbiti taj plovni put u južnom dijelu kanala, gdje postoji samo jedan put, izvijestio je Reuters.

Radovi su započeli nakon direktive egipatskog predsjednika Abdela Fattaha al-Sisija da “odmah započne s provedbom predloženog plana razvoja i da odredi rok za završetak, što je prije moguće”, dodaje SCA.

Nasukavanje teretnog broda “Ever Given”, dugog 440 metara, u razdoblju između 23. i 29. ožujka zaustavilo je prolazak stotina brodova kroz kanal, što je nanijelo ogromnu financijsku štetu.

“Ever Given”, natovaren tisućama kontejnera, još uvijek stoji u Velikom gorkom jezeru, između dva dijela kanala, dok SCA traži odštetu od vlasnika broda, Japanca Shoy Kisena, a egipatski sud odredio je zadržavanje broda do spor je riješen.

Izvor:seebiz.eu

Najčitanije