9 C
Kotor

Slušaj online radio

Sve spremno za “Marš mira”: Hiljade učesnika iz svih dijelova svijeta će i ove godine prolaziti “putem smrti” iz 1995.

Foto: Samir Jordamović – Anadolu

Više od 3.220 osoba prijavljeno je za ovogodišnji “Marš mira”, trodnevno pješačenje u okviru obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici, a koji simbolizuje čuvanje sjećanja i sprečavanje negiranja onoga što se u ljeto 1995. godine dogodilo u Srebrenici i okolini, javlja Anadolu.

Učesnici “Marša mira” pješače od Nezuka do Potočara i Srebrenice – obrnutim smjerom od onoga kojim su Srebreničani tog ljeta ’95. bježali pokušavajući doći do slobodnog teritorija. “Marš mira” su pokrenuli preživjeli Srebreničani.

“Marš mira” za preživjele simbolizuje čuvanje sjećanja i sprečavanje negiranja onoga što se dogodilo u Srebrenici.

“Ovo je 19. ‘Marš mira’ koji se održava u okviru obilježavanja godišnjice stradanja Bošnjaka zaštićene zone UN-a Srebrenica. Skoro pa u potpunosti je sve spremno da krene ‘Marš mira’. Trasa je očišćena, pokošena, uređena pa čak i oni najizazovniji dijelovi – Buljim i buljimski potoci – su dovedeni do toga da budu sigurni za sve učesnike ‘Marša mira’ i da budu prohodni”, rekao je Suljo Čakanović, predsjednik pododbora za “Marš mira”.

Prema njegovim riječima, ostali su samo još neki detalji.

“Logistička podrška je spremna, medicinska pomoć i sve druge pomoći su spremni. Sutra krećemo iz Nezuka, a u Potočare dolazimo 10. jula. Na tom putu ćemo na važnim mjestima održati historijske časove. To su svjedočenja onih koji su preživjeli genocid. Imamo oko 3.220 prijavljenih, što nije konačan broj jer svake godine imamo onih koji se ne prijave, ali dođu da učestvuju jer ne moraju biti prijavljeni svi koji učestvuju u ‘Maršu mira’. Prijave vršimo radi evidencije i pripreme organizacije. Najviše prijavljenih je iz evropskih zemalja. Imamo zapažene grupe i iz Amerike, Australije… Imamo oko 70 organizovanih grupa”, pojasnio je Čakanović.

Učesnicima je uputio apel da se drže kodeksa ponašanja u toku “Marša mira”.

“Skoro na svakom pedlju trase ‘Marša mira’ imamo ekipe medicinske pomoći, helikoptersku podršku Oružanih snaga BiH… Ništa nismo prepustili slučaju”, dodao je Čakanović.

On je podsjetio da je cilj “Marša mira” odavanje počasti nevino ubijenim žrtvama genocida jula 1995. godine.

“Proboj je bio dug 110 kilometara i na tom putu su mnogi položili živote”, poručio je Čakanović.

“​Marš mira” se organizuje u okviru obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone Ujedinjenih nacija” Srebrenica, a za preživjele Srebreničane predstavlja neku vrstu liječenja trauma, ali i obavezu da svoja iskustva ispričaju i prenesu mlađim generacijama.

Memorijalna manifestacija koja se održava u julu svake godine, ima za cilj i izgradnju, unapređenje i njegovanje kulture sjećanja na genocid nad Bošnjacima u Srebrenici te onemogućavanje negiranja, poricanja i relativiziranja zločina genocida.

“Marš mira” uvršten je u program obilježavanja godišnjice genocida 2005. godine i broj učesnika se povećavao svake godine. U “Maršu mira” prethodnih godina, izuzev protekle dvije godine pandemije, učestvovalo je od 2.000 do više od 10.000 ljudi iz Bosne i Hercegovine i drugih dijelova svijeta.

​​​​​”Marš mira” traje tri dana i učesnici pješače na stazi dugoj oko stotinu kilometara od Nezuka do Potočara. Ovom stazom u suprotnom smjeru, od Potočara do Nezuka, su se u julu 1995. godine izvlačili i probijali Bošnjaci prilikom okupacije i zauzimanja “Sigurne zone Ujedinjenih nacija” Srebrenica od strane srpskih vojnih i policijskih formacija.

Učesnici “Marša mira” dnevno su pješačili oko 30 kilometara i na određenim mjestima staza je izuzetno naporna, nepristupačna i zahtijevala je solidnu fizičku spremnost učesnika.

Kolonu “Marša mira” svake godine predvode veterani koji su uspjeli preživjeti put smrti i genocid iz jula 1995. godine.

Učesnici “Marša mira” nakon dolaska u Potočare imaju priliku i mogućnost da 11. jula prisustvuju komemoraciji, dženazi i ukopu identificiranih žrtava genocida, pronađenih u nekoj od masovnih grobnica na lokalitetima kojima su i sami prolazili u toku pješačenja.

Najčitanije