34.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Sve više evropskih država zatvara vazdušni prostor za ruske avione

Flighradar – maps – screenshot

I baltičke države kane zatvoriti svoj vazdušni prostor za zrakoplove iz Rusije zbog invazije te zemlje na Ukrajinu, nakon što su to već učinile Poljska, Češka i Bugarska.

“Estonija se pridružuje inicijativi Poljske i zabranit će svim ruskim avio prijevoznicima korištenje našega vazdušnog prostora”, rekao je u subotu u Tallinnu, prema radijskom izvještaju, ministar gospodarstva Taavi Aas.

Odgovarajući nacrt odluke već je u pripremi.

Svoj vazdušni prostor za ruske avione žele zatvoriti i Latvija i Litva.

“Sve sankcije i ograničenja djeluju puno uspješnije kada su dalekosežne i sveobuhvatne. Zato se Latvija po tom pitanju usklađuje s ostalim baltičkim državama”, rekao je latvijski ministar prometa Talis Linkaits.

Njegov litavski kolega Marius Skuodis rekao je da će se zatvaranje zračnog prostora triju baltičkih država realizirati istodobno.

“Još jedna značajna odluka je na putu”, komentirala je na Facebooku estonska premijerka Kaja Kallas potez baltičkih država.

“Poljska i Češka su to već učinile, a mi pozivamo sve zemlje Evropske unije da naprave isto. Zrakoplovima jedne nepoželjne države nije mjesto na nebu demokracije”, napisala je.

“Brutalni napad Putinova režima na demokraciju i slobodu u Ukrajini neoprostiv je. Zapad mora izolirati Rusiju i ekonomski i politički”, napisala je Kallas.

I Velika Britanija, koja nije članica EU-a, također je zabranila ruskim avio kompanijama slijetanje ili prelijetanje njezina zračnog prostora.

Poljska, Bugarska i Češka u petak su objavile da zatvaraju svoj vazdušni prostor za ruske zračne tvrtke, kao odgovor na rusku invaziju Ukrajine.

Rusija je prelijetanje ruskog teritorija zabranila zračnim prijevoznicima iz Poljske, Bugarske i Češke kao odgovor na jednake poteze tih zemalja, a ranije je pristup svome zračnom prostoru zabranila svim britanskim zračnim prijevoznicima.

Izvor:Hina

Najčitanije