11 C
Kotor

Slušaj online radio

Sve zelene površine u Trebinju biće pokrivene sistemom za navodnjavanje

Trebinje – foto Boka News
Sve trebinjske javne zelene površine trebalo bi da budu pokrivene sistemom za navodnjavanje, a za početak je revitalizovan sistem na lijevoj obali rijeke Trebišnjice, koji je bio napravljen još osamdesetih godina prošlog vijeka, ali nikada nije bio u upotrebi.
– U međuvremenu, kako se nije koristio i voda kroz njega nije proticala, bio je oštećen i isprekidan raznim komunalnim radovima koji su se izvodili kroz trasu kojom sistem ide, pa smo zaista imali dosta problema da nađemo oštećenja i saniramo ih. Uspjeli smo da ga jednim dijelom stavimo u funkciju, ali treba da nastavimo dalje, ako hoćemo da i u periodu godine kad su ogromne vrućine imamo što više očuvanih zelenih površina – kaže Spasoje Radović, načelnik Odjeljenja za komunalno-inspekcijske poslove grada Trebinja.
Napominjući da će biti zasađeni novi gradski drvoredi, te popunjeni i sanirani postojeći, on kaže da je plan već sačinjen i vrlo brzo će raspisati nabavke za nove sadnice.
Kaže da u odjeljenju najviše zamjerki primaju na način održavanja javnih površina u prigradskim naseljima, pa su sa Komunalnim preduzećem sačinili plan kako da pojačaju radove da se ta naselja što češće održavaju.
– Problem je što nakon kišnih perioda godine, kada je vrlo teško izaći na teren i kositi, nastupe sunčani intervali kada rastinje počne da velikom brzinom buja, pa je nemoguće u kratkom vremenu na području cijelog grada sve odjednom sanirati, zbog čega sarađujemo sa JU Ekologija i bezbjednost, dobrovoljnim vatrogasnim društvima, civilnom zaštitom HET-a, pa to zajedničkim snagama ipak uspijevamo postići, ali kao što sam već ranije rekao, mislim da možemo i trebamo još bolje – dodaje Radović.
On je podsjetio da su prošle godine sanirali fasade na području grada tako su neke prekrečili, a neke pjeskarili, i ti poslovi će se ponavljati jer se pojavljuju novi grafiti koji su često neestetski i neprimjerenog sadržaja, pa u ovom odjeljenju apeluju da se to ne čini i da je to krivično djelo uništavanje tuđe imovine.
– Puno je poslova koje obavljamo, a da to niko i ne primijeti, u smislu da sve komunalne usluge funkcionišu – čistoća, održavanje zelenih površina, rasvjeta, oborinska odvodnja, krpljenje i nasipanje puteva, održavanje ostale infrastrukture i bez njih bi funkcionisanje grada bilo praktično nemoguće – dodaje na kraju Radović, napominjući da ne ide sve uvijek lako i željenom dinamikom.
U čišćenju grada i održavanju zelenih površina im nerijetko pomažu i druga preduzeća i javne ustanove, ali i sami građani Trebinja, gdje Gradska uprava tokom godine organizuje dvije akcije čišćenja grada u kojima učestvuje po 1.000 volontera, što Radović, zajedno sa radnicima Javne ustanove Ekologija i bezbjednost i vatrogasnim društvima, ističe za svaku pohvalu.

Najčitanije