20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

U raciji broda na Kanarima uhapšeni sa 700 kilograma kokaina (VIDEO)

Europol je podržao španjolsku civilnu gardu (Guardia Civil) u razbijanju kriminalne organizacije koja je krijumčarila velike količine kokaina iz Južne Amerike u EU preko Kanarskih otoka.

Kako piše Jutarnji, u operaciju su bila uključena i tijela za provedbu zakona iz Hrvatske, Italije i Srbije. Istraga je otkrila značajnu prijetnju – sve veću sposobnost kriminalnih organizacija da tijesno surađuju i šalju svoje pripadnike na različite lokacije na dulje vrijeme kako bi omogućili krijumčarenje droge u velikim razmjerima.

Stoga je međunarodna suradnja tijela za provedbu zakona diljem EU-a bila od ključnog značaja za hvatanje osumnjičenika i sprječavanje njihovih kriminalnih aktivnosti. Kako je priopćio Europol jedan član posade na plovilu pod poljskom zastavom bio je hrvatski državljanin povezan s tzv. balkanskim kartelom.

Istraga koja je započela u martu 2022. godine bila je usmjerena na plovilo s poljskom zastavom s privremenom bazom na Kanarima za koje se sumnjalo da se koristi za prijevoz kokaina. Od tog su trenutka tijela za provedbu zakona pratila aktivnosti posade. Jedna osoba, talijanski državljanin, bio je povezan s talijanskom ‘Ndranghetom a drugi, hrvatski državljanin, bio je povezan s tzv. balkanskim kartelom. Iako se nisu bavili nikakvom profesionalnom djelatnošću, oboje su uživali visoki životni standard i istovremeno održavali plovilo u odličnom stanju.

Foto: Screenshot, YT, Europol / Jutarnji

Navedeno plovilo kretalo se raznim rutama kako bi izgledalo da se radi o normalnim aktivnostima sve do 27. jula 2023. godine kad su španjolske vlasti uočile neuobičajeno putovanje do izoliranog mjesta daleko u Atlantskom oceanu. Od tamo su otplovili 2. avgusta a tri dana kasnije španjolske vlasti provele su raciju broda i na njemu otkrile 750 kilograma kokaina. U međuvremenu su policijski službenici na kopnu u Španjolskoj uhapsili hrvatskog državljanina i još jednu osobu, srpskog državljanina. Oboje su bili osumnjičeni za koordiniranje operacije krijumčarenja droge s kopna. Tijekom uhićenja kod osumnjičenika su pronađeni telefoni pomoću kojih su koordinirali kriminalne aktivnosti.

Europol je olakšao razmjenu informacija i kontinuirano pružao analitičku podršku u istrazi. Europol je također dao svoj doprinos cjelokupnoj koordinaciji slučaja koja se provodila između raznih agencija te je s udaljene lokacije podržao akcijske dane.

Najčitanije