21.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Svečana dodjela nagrada ,,Dr Niko Simov Martinović’’

Svečana dodjela nagrada

Svečanu dodjelu nagrada ,,Dr Niko Simov Martinović“, u susret Danu bibliotekara Crne Gore,  organizovalo je Udruženje bibliotekara Crne Gore u saradnji sa  Nacionalnom bibliotekom Crne Gore ,,Đurđe Crnojević” 20. decembra u Nacionalnoj biblioteci Crne Gore „Đurđe Crnojević“ na Cetinju.

Marijan-Mašo Miljić, mr Bosiljka Cicmil i Nevenka Mitrović dobitnici su najvišeg priznanja crnogorskih bibliotekara – nagrade ,,Dr Niko Simov Martinović“ za 2016/2018. i 2018/2020. godinu.

 Direktorica Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević“ mr Dragica Lompar je u svom obraćanju istakla: ,,Njihov predani višedecenijski rad, koji se kao zbir najvažnijih pojedinačnih rezultata sabrao u današnji događaj, služi na čast bibliotečkoj i ukupnoj kulturnoj javnosti Crne Gore. Iako je davno rečeno da ,,stvaraoci nijesu dobre sudije svojih djela” smatram da vi s ponosom možete reći da sasvim zasluženo dobijate javno priznanje za doprinos struci i njenoj društvenoj afirmaciji ‘’.

  Jasmina Bajo, predsjednica Udruženja bibliotekara Crne Gore podsjetila je učesnike na istorijat i djelovanje Udruženja bibliotekara Crne Gore, najstarije strukovne organizacije u Crnoj Gori uz poruku:: ,, Svakako pokušavamo da  nastavimo našu misiju i u doba tranzicije, ekonomske i zdravstvene krize, da očuvamo dostojanstvo profesije i ostanemo nezaobilazno utočište i podrška onima koji su u stalnoj i neiscrpnoj potrazi za znanjem, kulturom, obrazovanjem, naukom, kreativnošću i umjetnošću. Sasvim svijesni da se niko osim nas neće boriti za nas i za bolju poziciju naše struke u društvu!’’

Komisija za nagrade  Udruženja bibliotekara Crne Gore je radila u sastavu: mr Snežana Vojvoda, predsjednica i članovi/ce Slavica Glendža, Olivera Todorović, Ljiljana Ćuković i Alija Redžematović. U svom obraćanju mr Snežana Vojvoda je rekla da su dobitnici nagrade osobe koje su apsolutno predani i posvećeni svome poslu i profesiji, istaknuti predstavnici savremenog crnogorskog bibliotekarstva koji su uvijek bili motivisani da, odolijevajući izazovima pred kojima se crnogorsko bibliotekarstvo nalazilo – i još uvijek se nalazi, stručno i odgovorno rade na svom  profesionalnom usavršavanju, na prihvatanju i konkretnoj primjeni savremenih tokova u struci i time dali nemjerljiv doprinos i pečat bibliotečkoj djelatnosti.

Svečana dodjela nagrada

Marijan-Mašo Miljić  se u ime nagrađenih obratio skupu: ,,Sve troje smo nastojali da damo svoj maksimalni doprinos u praksi i teoriji, u granicama mogućnosti kao izdanci svoga vremena, crnogorskom bibliotekarstvu i bibliotekama u kojima se odvijao naš radni vijek. Srećni smo što je žiri između toliko bibliotečkih radnika i biblioteka prepoznao i ocijenio naš rad kao doprinos našoj bibliotečkoj struci, esnafu uopšte, na čemu smo vrlo zahvalni’’.

  Usljed epidemiološke situacije i poštovanja propisanih mjera događaju su osim laureata, prisustvovali i članovi Upravnog odbora i Komisije za nagrade Udruženja bibliotekara Crne Gore i kolege iz Nacionalne biblioteke.

Najčitanije