18.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Svečano i dostojanstveno proslavljen Dan opštine Kotor

Dan opštine Kotor, danas je tradicionalno obilježen, defileom Gradske muzike ulicama Kotora, ceremonijom polaganja vijenaca na spomenik Palim borcima. Uslijedio je svečani raport admirala Bokeljske mornarice, Antuna Sbutege i predaja zastave od strane predsjednika opštine Kotor Željka Aprcovića..

Tačno u  podne na glavnom gradskom trgu Bokeljska mornarica je odigrala  kolo u koje su na kraju, po običaju, ušli i čelnici grada.

Na svečanoj sjednici koja je održana u Kulturnom centru „Nikola Đurković“ dodjeljena je  nagrada „21. Novembar” koja je ove godine pripala arhitektici Vlasti Mandić.

Dan opštine Kotor 2019.

Svečanu sjednicu otvorio je predsjednik SO Kotor Jovo Suđić.

„Kotor danas slavi 21. novembar Dan oslobođenja od fašističkog zavojevača, od veličanstvene pobjede koja je ostvarena nad višestruko nadmoćnim neprijateljem, zahvaljujući neviđenoj hrabrosti i junaštvu boraca NOR-a koji nijesu štedjeli ni sopstvene živote za slobodu našeg naroda i naše domovine. Na današnji dan, prije tačno 75 godina, nakon teških i krvavih borbi, Kotor su oslobodile Prva bokeljska i Druga dalmatinska brigada”.

Inače, svečanoj sjednici SO Kotor nijesu prisustvovali odbornici opozicionih partija.

Gradonačelnik Kotora Željko Aprcović pozdravljajući brojne zvanice i goste, istakao je osnove pravce i prioritete razvoja Oštine u narednom periodu.

„Od značajnijih planiranih investicija u narednom periodu izdvajam izgradnju pothodnika – podzemnog pješačkog prelaza, ispred gradskih bedema i objekta Lučke kapetanije. Odluku o izgradnji izglasao je lokalni parlament, a procijenjena vrijednost investicije je oko 1.630.000 eura, dok prihvaćena ponuda izvođača iznosi nešto manje od milion 390 hiljada eura. Rok za završetak radova je sto trideset dana.

Izgradnja ovog objekta je važna kako bi se umanjile saobraćajne gužve i poboljšala bezbijednost učesnika u saobraćaju kao poseban prioritet, a sve uz poštovanje zakonskih odrednica.

Zadovoljstvo mi je da najavim da će konačno rekonstrukcija zatvorenog bezena “Nikša Bućin” u Škaljarima biti završeni najkasnije do polovine marta sljedeće godine. Podsjećam, projektantska procjena svih radova na bazenu u Kotoru iznosi 4,5 miliona eura, a finansira se iz kapitalnog budžeta Crne Gore. Takođe, intenzivirani su radovi na novoj sportskoj dvorani u Škaljarima. Razgovori su nastavljeni sa predstavnicima Erlanga iz Nikšića, kako bi se pristupilo zatvaranju samog objekta i izvođenju zanatskih radova.

Dan opštine Kotor 2019.

U pogledu komunalne infrastrukture obezbjeđena su finansijska sredstva preko WBIF-a Fonda za zapadni Balkan) za implementaciju (izvođenje ) projektnih mjera poboljšanje vodovodnog sitema u naseljima Risan i Perast te poboljšanja sistema vodosnandijevanja na dionici Stoliv- Prčanj- Muo koji će se realizovati u dvije faze i to u prvoj fazi u iznosu od 4.586.962,00 eura i druga faza( grant) 4,37 miliona, kao i za implementacija projketnih mjera koje se odnose na rehabilitaciju, rekonstrukciju i poboljšanje vodovodne distributivne mreže na području Mula-Prčanj-Stoliv u iznosu od 1.1 milion.

Nakon sprovedenih zakonskih procedura stvorili su se uslovi i za komunalno opremanje lokaliteta Bigova Bay i pojednih naselja Donjeg Grblja u vrijednosti cca 15 miliona.

Dan opštine Kotor 2019.

Opština je u kratkom vremenskom periodu obnovila i učvrstila saradnju sa Vladom Crne Gore, razgovarano je o infrastrukturnim projektima, vrijednim više od 50 miliona eura, novim sadržajem starog kotorskog zatvora, izradi koncesionog akta za izgradnju žičare Dub- Krstac potrebi cijelovite analize stanja kotorskih bedema kao i zajedničkoj kostatataciji da je Kotor Art opravdao status jednog od ključnih kulturnih programa u državi.

Posebno je izražena i posvećenost u sagledavanju mogućnosti izgradnje bolnice regionalnog karaktera koja bi imala standard svjetskog karaktera.

Dan opštine Kotor 2019.

Opština Kotor u cilju očuvanja i daljeg napretka VK Primorac, donjela Odluku o regulisanju međusobnih odnosa između Opštine Kotor i Vaterpolo kluba „Primorac“ po osnovu čega Opština Kotor postaje 100 % vlasnik kluba.

Kulturni programi, jedan od znakova prepoznatljivosti Kotora koji njeguje tradicionalne i internacionalne manifestacije, odvijali su se prema planu, te je održana 22. Internacionalna smotra mode i umjetnosti, tradicionalna fešta Bokeljska noć Međunarodni festival Kotor Art…

Ovom prilikom naglašavam i izuzetan kulturni događaj značajan za promociju Kotora i državu Crnu Goru, a to je gostovanje članova Bokeljske mornarice i Gradske muzike u Beču na poziv Ambasade CG u Austriji kojim se obilježilo 40 godina od upisa Kotora na UNESCO listu zaštićene kulturne baštine. Na sledećoj sjednici Komiteta Svjetske kulturne baštine Unesco-a razmatraće se i kandidatura Bokeljske mornarice kao prvo nematerijalno kulturno dobro Crne Gore.

Dan opštine Kotor 2019.

U Kotoru je tokom ove ljetnje sezone boravio rekordan broj gostiju, pa je već do sredine septembra naplaćen prihod od boravišne takse veći od 12-mjesečnog u prethodnoj godini.

Broj gostiju povećan je za 18%, a broj izletnika za 16%. Osim zadovoljstva koje iskazujemo tim povodom, istovremeno promišljamo kako spriječiti sve negativne efekte onoga što svjetska javnost naziva pretjeranim turizmom, odnosno preopterećenošću neke destinacije, a kako sa druge strane izvući što više koristi, ne samo finansijske, već i one koja garantuje dugoročnu održivost” – kazao je Aprcović u svom izlaganju.

U muzičkom dijelu programa nastupili su Mandoliski orkestar HKD “Tripo Tomas”, Hor “Nikola Đurković” i Dušica Kordić na violini.
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2489849101296315&id=1449593978655171

Izvor:M.M.
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije