16.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Svečano otvoren 37. festival „Grad teatar“

Svečano otvoren 37. festival „Grad teatar“

Jedan od najuglednijih festivala u regionu, međunarodni festival Grad teatar Budva, 37. po redu, otvoren je sinoć na platou ispred hotela Avala koncertom pod nazivom „Tribute to Ray Charles“ u izvođenju Big Benda RTS i Uroša Perića.

Prije toga upriličena je svečana ceremonija otvaranja ovogodišnjeg festivala, koji se odvija pod motom  „Snaga, hrabrost i glupost”.

Pozdravljajući publiku i goste, direktorica JU “Grad teatar” Milena Lubarda Marojević je kazala da ovogodišnje izdanje festivala trajati tačno 49 dana.

“Svi znamo da su ovo otvaranje i dane uoči njega obilježile okolnosti zbog kojih smo se pitali da li će ga uopšte biti. Zbog činjenice da smo večeras ovdje, želim da da se zahvalim svima koji su pokazali da im je stalo i da smatraju da je čuvanje festivala “Grad teatar” važno,” kazala je Lubarda Marojević dodavši da će publika na otvaranju slušati sjajan džez.

 “Kada u Budvi, naročito na Gradu teatru slušamo džez, onda se uvijek iznova sjećamo našeg sugrađanina Nikole Mima Mitrovića uz čiju ljubav prema džez muzici i ljudima su mnogi od nas koji smo večeras ovdje odrastali, uključujući i naše goste, Big Band RTS. Mimo je otpočeo to prijateljstvo koje traje već godinama i koje je preraslo u saradnju između dvije važne institucije kakve su festival Grad teatar i Muzička produkcija RTS, a zahvaljujući kojoj smo preksinoć imali priliku da po prvi put u Crnoj Gori čujemo uživo dječiji hor “Kolibri” kao i da večeras uživamo u vrhunskom izvođenju poznatih melodija.” Istakla je Marojević.

U ime osnivača i glavnog pokrovitelja festivala Opštine Budva prisutne je pozdravio Nikola Jovanović, predsjednik SO Budva ističući da za Opštinu Budva ovaj festival znači mnogo, posebno kada svjedočimo trenutku da je grad finalist za dobijanje prestižne titule Evropske prijestonice kulture čiji je Grad teatar neizostavni dio.

“Grad teatar je ustanova koja Budvu čini elitnom destinacijom, ne samo turističkom već i kulturnom i koja svjedoči da je kultura u razvoju opštine Budva prisutna već odavno. Grad teatar je, kao što znate, od 2021. godine član Evropske asocijacije festivala i to najbolje svjedoči o renomiranosti ovog festivala koja nije samo regionalna, već je svjetska.”, kazao je Jovanović.

Festival je zvanično otvorila književnica, rediteljka I dugogodišnja prijateljica festivala Vida Ognjenović.

Svečano otvoren 37. festival „Grad teatar“

“Večeras se uz svjetlost zvijezda, podiže trideset i sedmi put festivalska zastava na izmaštani jarbol. Počinje festival Grad Teatar, Budva ponovo postaje pozornica. Po starom budvanskom zakoniku: “Ko dobrovoljno uđe u ovaj grad i u njemu prenoći, postaje Budvanin”. Ko u ovo naše doba uđe u Budvu za vrijeme festivala i prati iz večeri u veče festivalske staze, ne mora da postane Budvanin, ali neizbježno postaje zavjerenik pozorišta, muzike, plesa i literature. Hvala vam za tu zavjereničku odanost, ona nas je održala za ove skoro četiri protekle festivalske decenije”, kazala je Ognjenović.

Tokom jednoipočasovnog koncerta publika je uživala u dobro poznatim numerama u izvedbi Big Band-a RTS-a i Uroša Perića koji je istakao da mu predstavlja veliku čast što je otvorio festival.

“Na repertoaru si bile tri moje numere, bilo je i pjesama Reja Čarlsa. Otvaranje festivala je za mene velika čast, nikako obaveza. Obaveza je svaki koncert, osjetiš tu obavezu na ramenima i leđima. Ali, otvoriti ovako veliki festival, to je prije svega čast”.

Vladimir Krnetić, dirigent Big Band-a RTS je kazao da im je najvažnije to što je publika zadovoljna jer im je to najvažnije.

Festivalski program nastavlja se u petak 7. jula na Trgu pjesnika, a prvi gost Trga biće pjesnik, pripovjedač, esejista i kritičar Đorđe Matić.

Izvor:CG News

Najčitanije