16 C
Kotor

Slušaj online radio

Svečano otvoren rekonstruisani teren i 46. Međunarodni fudbalski turnir “Mimoza kup”

FK Igalo – foto Opština HN

Otvaranjem 46. Međunarodnog turnira “Mimoza kup” i zvanično je počela upotreba potpuno rekonstruisanog pomoćnog terena FK Igalo 1929 na Solilima.

Projekat je vrijedan preko pola miliona eura i predstavlja najveću investiciju u fudbalsku infrastrukturu u našem gradu unazad više decenija.

Zahvaljujući saradnji uprave FK Igalo, Opštine Herceg Novi i FSCG poboljšana je drenaža terena i sistem za navodnjavanje, postavljena kvalitetna travnata podloga i reflektori. Zajednički rad na projektu pohvalio je predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić i nazvao ga “svijetlim primjerom saradnje lokalnog i nacionalnog nivoa”.

“Benefite će osjetiti domaće ekipe, ali i svi koji budu dolazili na pripreme u Herceg Novi. Na taj način stvorili smo preduslove da snažnije razvijamo i sportski turizam, što grad olimpijaca i Evropski grad sporta zaslužuje. Fudbal se na Solilima igra skoro 100 godina. Duga tradicija znači i da su ovdje ponikle brojne generacije igrača, a neki od njih su, u mlađim selekcija, obukli i dres reprezentacije. Nadam se da smo zajednički doprinijeli stvaranju boljih uslova za rad, a to je osnov za dalji razvoj kluba i motivaciju djece i mladih da se uključe u sportske aktivnosti”, kazao je predsjednik Katić.

Uz zahvalnost domaćinima – FK Igalo 1929, što nastavljaju tradiciju organizacije turnira, predsjednik Katić je pozdravio učesnike i otvorio 46. Međunarodni fudbalski turnir “Mimoza kup”.

FK Igalo – foto Opština HN

Potpredsjednik Fudbalskog saveza Crne Gore, Mojaš Radonjić kazao je da su rekonstrukcijom terena omogućeni bolji uslovi rada svim kategorijama.

“Svima nam je poznato da ovaj rekonstruisani teren ima negativnu istoriju. Nakon što je napravljen, trajao je tri godine, a nevremena i poplave koje su zadesile ovaj kraj, teren su devastirale. Prošle godine, na inicijativu kluba i predsjednika Opštine, u razgovoru sa Fudbalskim savezom, zaključeno je da postojeći teren probamo da rekonstruišemo, pod uslovom da Opština odradi projekat. Zajedno smo ušli u investiciju i danas ga svečano otvaramo. Fudbalskom klubu Igalo želim što više djece na treninzima i da na ovom terenu ne bude povreda”, poručio je Radonjić.

Završetkom projekta koji je od vitalnog značaja za sport, Herceg Novi će se dodatno istaknuti u odnosu na okruženje, kazao je sekretar za društvene djelatnosti i međunarodnu saradnju, Mitar Kisjelica.

“Kao grad izdvajamo značajna sredstva za sport i koristimo svaku priliku da stvorimo bolje uslove sportistima jer u tome vidimo snagu zdrave zajednice, a sportisti su najbolji ambasadori našeg grada u svijetu. To su naši olimpijci, naši šampioni više puta dokazali. Zahvaljujući uspjehu svih sportskih kolektiva Herceg Novog, dobili smo titulu Evropskog grada sporta za 2024. godinu, čime su nam se otvorile i nove mogućnosti za međunarodne projekte i obezbjeđivanje sredstava”, istakao je Kisjelica i dodao da ostaju snažna podrška daljem razvoju fudbala i sporta u cjelosti.

FK Igalo – foto Opština HN

Član UO FK Igalo 1929, Vido Spaić podsjetio je na istorijat kluba, jednog od najstarijih u Herceg Novom, koji je iznjedrio brojne igrače, ali prije svega dobre ljude i imao značajno mjesto i u vrijeme ondašnje Jugoslavije.

“Poslije decenija iščekivanja, pred nama je lijep i savremen pomoćni teren sa vještačkom travnatom podlogom, urađen po UEFA standardima, kompletiran najkvalitetnijim reflektorima koji se postavljaju u velikim evropskim klubovima, što predstavlja dodatni podsticaj svim mladim fudbalerima za kvalitetan rast, razvoj i napredak u ovom klubu”, isatakao je Spaić i zahvalio na podršci i saradnji FSCG i Opštini Herceg Novi.

Svečanosti je prisustvovao i predsjednik SOHN, Ivan Otović, predstavnici opštinskih preduzeća i sportskih klubova.

Predsjednik FK Igalo 1929, Zoran Krivokapić uručio je zahvalnice predsjedniku Katiću, potpredsjedniku FSCG Radonjiću i sekretaru Kisjelici.
U prvoj utakmici 46. Međunarodnog turnira “Mimoza kup” danas su se sastali fudbaleri Igala i Berana, a u narednim kolima igraju FK Čajetina (Zlatibor), FK Leotar (Trebinje), FK Internacional (Podgorica), FK Arsenal (Tivat).

Turnir će biti završen uručenjem nagrada u srijedu, 14. februara.

Najčitanije