21 C
Kotor

Slušaj online radio

Svečanom dodjelom nagrada završen 18. međunarodni festival “Purgatorije”

Purgatorije 2023.

Dodjelom nagrada, sinoć je na Ljetnjoj sceni u Tivtu, svečano zatvoreno ovogodišnje izdanje festivala „Purgatorije 2023“.

„Veliki Nušić, jednom je rekao da je bolje pratititi život u pozorišnoj predstavi nego pozorišnu predstavu u životu. I mi smo imali svoja iskušenja uoči ovih Purgatorija i kulturnog ljeta u Tivtu. Srećom kultura ne poznaje klišeje i stereotipe i drago mi je da je ovogodišnje izdanje sudeći po posjećenosti i programu, jedno od najboljih izdanja festivala“ kazao je u svom pozdravnom govoru predsjednik Opštine Željko Komnenović.

Direktor Centra za kulturu Tivat Goran Božović istakao je da sa ponosom konstatuje da su uspjeli da realizuju ono što su obećali prije početka ovogodišnjeg izdanja Purgatorija a to je da u godini punoljetstva, vrate Purgatorije na stare staze slave.

„Mislim da smo uspješno to uradili kao i da smo potvrdili ogromnu i višeznačnu vrijednost Purgatorija i za Tivat i za Crnu Goru. Siguran sam da će odjeci ovogodišnjeeg izdanja Purgatorija da se čuju daleko i dugo“ istakao je Božović.

Purgatorije 2023.

On je naglasio da je ovogodišnje izdanje festivala obilježila premijera nove samostalne produkcije Centra za kulturu Tivat „Ćelava pjevačica“ u režiji Jagoša Markovića.

„Ja dugujem veliku zahvalnost kompletnom timu Centra za kulturu Tivat jer smo za rekordno kratko vrijeme sastavili spektakularan program i dali sve od sebe da ga iznesemo na najbolji način. Dugujemo zahvalnost i sponzorima i pokroviteljima festivala ali najveću zahvalnost dugujemo Vama, publici, jer bez vas ovo nebi imalo smisla“, kazao je Božović.

Odlukom žirija, Specijalna nagrada, za najuspješniju vizuelno tehničku inovaciju predstave jednoglasno je dodijeljena pozorišnoj predstavi „55 kvadrata“.  Nagrada za najbolju predstavu dodijeljena je produkciji pozorišta Ateljea 212 iz Beograda.

„Nagrade uvijek prijaju, one su znak da smo na pravom putu i da to što radimo prepoznaju i publika i žiri“, kazala je Jelena Fatić koja je primila nagradu ispred Ateljea 212.

Purgatorije 2023.

Žiri je ove godine nagradu za najbolju žensku ulogu dodijelio glumici Arijanai Čulini za ulogu Fani  u pozorišnoj predstavi „55 kvadrata“ u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta, dok je nagrada za najbolju mušku ulogu pošla u ruke Vojislava Brajovića za  ulogu Andreja  u pozorišnoj predstavi „Otac“ u produkciji pozorišta Atelje 212 Beograd.

“Uvek se kaže da je pozorište glumac i da je glumac pozorište. Ne postoji pozorište zbog glumca i glumaca niti glumci zbog pozorišta. Mi postojimo zbog vas. Ja sam jedan od onih koji će poći sa ovog sveta vjerujući da ipak pozorište menja svet. Da nije tako nebi nas zabranjivali, nebi nas se bojali. Ali mi postojimo zbog Vas jer smo vama dužni“ kazao je Brajović.

Nagrada za glumačku bravuru jednoglasno je dodijeljena glumcu Branimiru Popoviću za ulogu Vatrogasca  u pozorišnoj predstavi „Ćelava pjevačica“ u produkciji Centra za kulturu Tivat.

Popović se zahvalio žiriju na divnoj i inspirativnoj nagradi ističući da “nagrada za bravura”  obavezuje.

Purgatorije 2023.

“Želim da zahvalim tivatskoj publici koja u ogromnom broju bez zadrške, uvijek i godinama, podržava naš posvećeni pozorišni trud i rad. Zahvaljujem tivatskom Centru za kulturu na nesebičnoj pomoći u realizaciji izuzetno kompleksnih pozorišnih produkcija koje služe na ponos i Vama, poštovana publiko i nama i njima”, poručio je Popović.

Specijalna nagrada  za najuspješniju vizuelno tehničku inovaciju predstave, jednoglasno je dodijeljena pozorišnoj predstavi “55 kvadrata” u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta Split, Hrvatska.

Centar za kulturu Tivat svake godine dodjeljuje u okviru Festivala Purgatorije i nagradu kuće. To je plaketa “Ivana Tomičić” u znak sjećanja na jedan prerano ugašeni mlad glumački život, koja je jednu od prvih uloga ostvarila upravo u produkciji Centra za kulturu Tivat.

Nagrada “Ivana Tomičić” za poseban doprinos Festivalu mediteranskog teatra Purgatorije za 2023. godinu dodjeljena je reditelju Jagošu Markoviću.

„Nadam se da je sve do sada bilo, i da će biti onako kako zaista zaslužuje jedinstveni, za mene i mikro i makro kosmos zvani Boka Kotorska. Živjela Boka! Pripada joj samo najbolje. Iskreno se nadam, uz sve čestitke za ovaj fenomenalan festival, da se dogodine vidimo i na Bući“ rekao je Marković u svom obraćanju.

Purgatorije 2023.

Ovogodišnje izdanje Purgatorija i zvanično je zatvoreno igranjem pozorišne predstave „Velika drama“ u produkciji Narodnog pozorišta Beograd. Riječ je o jednom od najambicioznijih dramskih komada Siniše Kovačevića, potresnoj sagi koja se bavi preispitivanjem naše prošlosti i time kako se ovdašnji burni posleratni istorijski događaji (misli se na Drugi svetski rat) prelamaju kroz pojedince i na koji način određuju njihove sudbine. Pisac se fokusira na crnogorsku porodicu Vučić, koja aktivno, u ideološkom i svakom drugom smislu, učestvuje u kolonizaciji Vojvodine.

Siniša Kovačević nas u ovoj drami podseća da su stubovi života u stvari jednostavna htenja – provesti život sa ženom koju voliš, u mestu koje voliš i radeći posao koji voliš.

Izvor:CG News

Najčitanije