22.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Svečanost “Starom kapetanu u čast”

Svečanost “Starom kapetanu u čast” biće održana u muzeju u Baošićima 2. jula 2018. godine (ponedjeljak) sa početkom u 20 sati. Nosilac brojnih medalja i priznanja, predani istraživač i čuvar prošlosti ovih krajeva, inženjer, inovator, konstruktor i slikar Miroslav Štumberger rođen je 2. jula davne 1892. godine u mjestu Šmarje u Sloveniji, te je stoga baš taj dan izabran za datum održavanja svečanosti posvećene njemu u čast.

Zajedničkom saradnjom Turističke organizacije Herceg Novi, Mjesne zajednice Baošići, JU “Gradski muzej Mirko Komnenović i galerija Josip Bepo Benković” Herceg Novi i uz podršku NVO “Fešta Baošići”, u bašti muzeja biće ogranizovan prigodan program, u kom će učestvovati klapa “Stari kapetan” koja od 1973. godine nosi ime po kapetanu Miroslavu Štumbergeru i KUD “Sloga” iz Đenovića.

Muzej Štrumberger – Baošići

Ulaz će 2. jula biti besplatan za sve posjetioce.

Sa početkom ljeta muzej “Dom starog kapetana” Miroslava Štumbergera u Baošićima je, osim za organizovane posjete, svoja vrata otvorio i za mještane i turiste koji ga žele posjetiti tokom ljetnje sezone 2018. godine. Radno vrijeme muzeja je od 08h do 14h, svakog dana osim nedjeljom. Uz stručno vođenje kustosa i vodiča, posjetiocima se pruža prilika da se bolje upoznaju sa životom i radom kapetana Miroslava Štumbergera i da pogledaju veoma interesantnu i raznovrsnu zbirku eksponata. Z

birku eksponata muzeja Štumberger danas čine zbirke ikona, oružja, tehničkih pomorskih i drugih uređaja, amfora, starih porodičnih fotografija, etnoloških predmeta, geografskih i pomorskih karata, kao i biblioteka, u kojoj treba posebno istaći knjge “History of the family bible” iz 1073. godine i Misal iz 18. vijeka. Cijena ulaznice iznosi  2 eura.

Najčitanije