7 C
Kotor

Slušaj online radio

Svečanost u Domu kapetana u Baošićima povodom 130 godina od rođenja Miroslava Štumbergera

Muzej Strumberger

Povodom 130 godina od rođenja Miroslava Štumbergera u petak 08.07 će biti priređena svečanost u Domu kapetana u Baošićima. Biće to prilika za podsjećanje na izuzetnu ličnost, svestarnog kapetana koji je u mladosti iz Slovenije došao u Boku, zavolio je i odlučio da ostane u Baošićima.

Kapetan Štumberger je šezdesetih godina prošlog vijeka svoju kuću, kao svojevrstan privatni muzej, otvorio za posjetioce. Nakon njegove smrti imovinom je, u skladu sa željom ostavioca, upravljao zadužbinski odbor koji je formirala Mjesna zajednica Baošić. Tako je bilo sve do Odluke Skupštine opštine Herceg Novi od 2001., kada je upravljanje imovinom zadužbine povjereno JU “Muzej i Galerija“ Herceg Novi.

Kuriozitet je da će Pomorskog muzeja u Kotoru, Domu starog kapetana pokloniti kopiju slike Iva Vizina jedrenjaka „Splendido“ autorke Smiljke Strunjaš.

Muzej Štrumberger – Baošići

O Miroslavu Štumbergeru i značaju ove zadužbine za našu ustanovu i grad govoriće kustos Čedomir Đurišić, a nastupiće klapa „Stari kapetan“ iz Herceg Novog i KUD „Sloga“ iz Đenovića.

Organizatori programa koji počinje u 20 sati su resorni sekretarijat, JU „Muzej Mirko Komnenović i galerija Josip Bepo Benković“ kao i Mjesna zajednica Baošići.

Najčitanije