15 C
Kotor

Slušaj online radio

Švedski premijer traži tursko odobrenje za prijem u NATO

NATO

Švedski premijer Ulf Kristersson danas će zatražiti tursko odobrenje za prijem svoje zemlje u NATO na sastanku u Ankari s predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom koji je taj proces zaustavio i optužio Švedsku da štiti militante.

Zajedno s Finskom Švedska je u maju podnijela kandidaturu za članstvo u NATO-u zbog ruske agresije na Ukrajinu i širenja ruske prijetnje, no Turska je zaprijetila da će se usprotiviti njihovu članstvu optužujući Stockholm da štiti zabranjenu Radničku stranku Kurdistana (PKK) i druge skupine.

Predstavnici triju zemalja potpisali su u lipnju memorandum o ukidanju turskog veta ako Švedska i Finska uklone razloge za zabrinutost.

Erdogan treba primiti premijera Kristerssona u predsjedničkoj palači u Turskoj danas poslije podne nakon čega će se njih dvojica obratiti javnosti.

Ministar vanjskih poslova Tobias Billstrom rekao je za švedski radio u subotu da će se nova vlada Švedske distancirati od sirijske kurdske milicije YPG u sklopu nastojanja da dobiju tursku privolu za ulazak u Sjevernoatlantski obrambeni savez.

Turska smatra YPG produženom rukom PKK-a, stranke koja je 1984. počela pobunu protiv turske države i koju Ankara, ali i Europska unija te Sjedinjene Države smatraju terorističkom skupinom.

Švedska je zajedno sa SAD-om i drugim članicama NATO-a podržala YPG u borbi protiv džihadističke skupine Islamska države (IS) u Siriji i Iraku.

Turska je najavila da će blokirati švedsku kandidaturu ako ta zemlja ne prekine potporu YPG-u.

Kandidaturu Švedske prihvatilo je 28 od 30 članica NATO-a.

Švedska i Finska izrazile su ovaj tjedan uvjerenje da će i Mađarska podržati njihov prijem.

U jučerašnjoj kolumni za švedski list Aftonbladet Erdoganov predstavnik za komunikaciju Fahrettin Altun napisao je da Kristerssonov posjet Turskoj smatra “povijesnom prilikom” za švedsku kandidaturu u NATO.

– Oprezno smo optimistični da će švedska vlada poduzeti konkretne korake u uklanjanju zabrinutosti zbog terorizma, napisao je Altun.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije