15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Sveti Anton Padovanski – Svetac koji se posebno poštuje u Boki Kotorskoj

Crkva Svetog Antona 13. jun 2022. Tivat- foto Boka News

Blagdan Svetog Antona Padovanskog “Sveca čitavoga svijeta“, koji se po kalendaru katoličke crkve obilježava 13. juna, proslavlja se širom Boke Kotorske.

Od ranih jutarnjih sati održava se niz bogosluženja, kao i procesija oko crkava posvećenih ovom Sveca u Kotoru, Tivtu, Herceg Novom, Perastu…

Sveti Anton je zaštitnik Tivta od 1734. godine.

Sveti Anton Tivat – foto Boka News

Sveti Anton je nakon Gospe najpoštovaniji svetac u Boki Kotorskoj. Tome se ne treba čuditi, jer na mnogim mjestima u Boki Kotorskoj su bili redovnici, u prvom redu Franjevci kojima je Sveti Anton jedan od glavnih svetaca i oni su širili taj kult. S obzirom na čudesa Svetog Antona, zaštitnik mora, pomoraca, ribara, putnika, sve je to dobrinjelo da u ovom podneblju Sveti Anton bude veoma prisutan i poštovan. Inače, to je najpoštovaniji Svetac na svijetu, kojeg poštuju ne samo katolici već i pravoslavci, protestanti…

Sveti Anton Padovanski spada u red najznačajnijih svetaca Katoličke crkve, rodio se 1195. u Lisabonu, a umro je 13. juna 1231. pored Padove. Mada plemićkog porijekla, rano je otišao u samostan i brzo se zaredio za svećenika. Kratko vrijeme je boravio u Sjevernoj Africi, ali se zbog bolesti vraća. Nakon smrti Svetog Franje, 1226. godine, na skupštini franjevaca izabran je za provincijala proširene bolonjske provincije u sjevernoj Italiji.

Još za života stiče ugled i poštovanje, a mnogi vjernici su vjerovali da posjeduje svetačke moći i čini čuda u korist slabih i bolesnih.

Najčitanije