14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Svetioničarski ‘Libar mali‘ je velika priča o jadranskim lanternama i sudbinama malih ljudi

Svjetionički libar mali

Iz štampe je upravo izašla knjiga Vedrana Trgovčića Svjetionički libar mali u izdanju kopanije Galiola – Pharology Virtual Museum, jedinstvena i velika priča o povijesti svjetioničarstva na istočnoj obali Jadrana. Nastala je nakon petnaest godina autorovih istraživanja u državnim arhivima Hrvatske, Italije i Austrije, tokom kojih je pronašao i analizirao na hiljade dokumenata, mapa i fotografija, većinom do sada neobjavljenih, što knjizi daje posebnu zanimljivost.

Napisana je na 380 stranica i sastoji se od dva velika dijela. Prvi obuhvaća cjelokupnu povijest svjetioničarstva od antike do današnjih dana, dok nas drugi dio knjige vodi na plovidbu duž istočnog Jadrana, od svjetionika do svjetionika, prikazujući njihovo sadašnje stanje i glavne karakteristike, uz crtice iz njihove povijesti, kratka svjedočanstva svjetioničara koji su na njima služili, te više od 600 fotografija.

Svjetionički libar mali je, završni čin projekta koji je pod radnim nazivom Lanterne Vedran Trgovčić započeo 2001. godine, upustivši se u opsežna arhivska i terenska istraživanja svjetioničarstva na našoj obali Jadrana od početka 19. stoljeća do današnjih dana.

Protkan velikim brojem dokumenata, arhitektonskih nacrta i tisuća neispričanih priča, autor je na kraju složio skladan mozaik koji daje cjelokupan uvid u povijest i sadašnjost modernog svjetioničarstva naše obale. Pritom posebnu vrijednost imaju pronađeni i dosad neobjavljeni arhivski materijali iz privatnih i državnih arhiva: ugovori, grafički prikazi, pisma svjetioničara, službena korespondencija, fotografije svjetioničara i njihovih obitelji…

Jedan od recenzenata knjige, kapetan Damir Grbas, umirovljeni voditelj Plovnog područja Zadar, slikovito je sve sažeo u jednu rečenicu: – Zakopavši duboko u arhive, autor je s mnogo snage, strpljenja i ljubavi spram ovom pozivu ispunio pričama Svjetioničarski libar (navodno mali) koji govori o povijesti izgradnje svjetionika na istočnojadranskoj obali i o sudbinama malih ljudi koji su bačeni u surovu osamu da bi pronašli svoj životni put i osjetili dodir prirodne ljepote.

Knjiga je u tvrdom uvezu, a može se naručiti e-mailom na galiolamuseum@gmail.com, po cijeni od 440 kuna plus troškovi poštarine.

Najčitanije