16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

“Svijet bez sukoba” modne kreatorke Rade Krivokapić Radonjić

Knjiga Odjevanje

Kotoranka Rada Krivokapić Radonjić modna kreatorka i stilistkinja je izdala knjigu “Odijevanje”. Da spoji dvije profesije modu i književnost u jednu djelatnost, a to su pisanje i objava knjige, inspirala je želja da svoje znanje i iskustvo prenese drugima, jer je odjeća svakodnevna obaveza. Namijenjena je muškarcima i ženama.

Knjiga je povezana sa pitanjima u svijetu mode i odjeće što je od uticaja na modele, dizajnere i stiliste. Tiraž je ograničen. Čitaoci otkrivaju odjevne predmete koji su uvijek aktuelni i koje trebaju da imaju u svom plakaru osvježavajući ih modnim detaljima koji su u trendu.

Zentivns, zajednička narodna nošnja, dostignuće je kolekcije „Svijet bez sukoba”. Priznata i registrovana je u Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma 30. juna 2022. Zentivns je zaštićen na osnovu Zakona o pravnoj zaštiti industrijskog dizajna i nije dozvoljena njegova izrada bez izdavanja licence. Na isti način priznat i registrovan je Kovilm prije dvije godine. Ona će prvi put biti prikazana na modnoj reviji.

Svijet bez sukoba / modna kolekcija

Zbog unaprijeđenja brendova, Krivokapić Radonjić je završila praksu i priprema se za završni ispit na Akademiji Oxford. Radi na proširenju izdanja knjige „Odijevanje” za edukativne svrhe. Za novi brend priprema za izdavaštvo drugu knjigu pod nazivom „Krojenje i šivenje”. Za njega je dizajnirala print. Dio novog brenda biće parfem za muškarce, donji veš za muškarce i žene, modna revija pod nazivom „Bezvremenske teget-bijele pruge”, kupaći kostimi, marame za plažu i obuća za muškarce i žene.

Piše treću knjigu koja će biti dio brenda Rada Radonjić.

Rada Krivokapić Radonjić završila školu za modnu kreatorku i stilistkinju École de la Chambre Syndicale de la Couture Parisienne devient l’Institut Français de la Mode u saradnji sa Akademijom likovnih umetnosti u Beogradu za jednu generaciju učenika 1994/95. sa nastavnim planom i programom u trajanju od četiri godine u kontinuitetu, koju je završila sa ocjenom A, kreirajući kadar sposoban za brzo uključivanje u praksu kod najpoznatijih svjetskih kreatora u trajanju od godinu dana. Momčilo Kovačević, direktor škole. Profesionalnu praksu završila u Milanu. za generaciju 1996/97. kod jednog od najpoznatijih svjetskih kreatora Giorgio Armani koji je upoznao i sa nekoliko najboljih svjetskih kreatora (Giovanni Versace, Valentino Garavani, Karl Lagerfeld, Roberto Cavalli), a gdje je Rada imala priliku dopuniti svoje dotadašnje znanje. Praksu je obavljala i kod konstruktorke odjeće Ljiljane Kovač. Doktorat modnog dizajna završila u Beogradu 1998. Položila majstorske ispite po uzoru njemačkog majstorskog ispita koje je finansirala njemačka Vlada godine 2018. u Crnoj Gori: pravo, stručna i radna pedagogija, trgovina i privreda. Primila majstorsko pismo u Beogradu, septembar 2018.

Rada Krivokapic Radonjic

Radila je na državnoj televiziji na kulturi odijevanja voditelja i muzičara. Emitovana je njena kultna modna autorska emisija “Styling”. Modni studio “Rada” je u saradnji sa vlasnicama modnih agencija Sonjom Štilet i Emom Čivović radio sa manekenima za potrebe snimanja filmova, reklamnih spotova za inostrane televizijske kuće i Radinim modnim revijama pod nazivima „Ostvarene riječi” i „Moja zvijezda”. Uzela učešća na muzičkom festivalu u vidu osmišljavanja i realizacije stajlinga izvođaca. Držala je predavanja o modi. Kreirala jeans kolekcije za modne brendove. Idejni tvorac brenda “Baccara” jeans. Sarađivala je sa svjetski poznatim i najljepšim crnogorskim manekenom Filipom Kapisodom koji je njenom revijom pod nazivom „Kotor”, predstavljenoj uživo u televizijskoj emisiji kod Sabrije Vulića, završio manekensku karijeru. Frizure za modnu reviju „Kotor” stilizovala je Iva Skladani. Rada Krivokapić Radonjić je učestvovala na prvom crnogorskom Fashion week-u. Održavala je samostalne modne revije uz direktan tv prenos. Imala učešća na Internacionalnim manifestacijama. Prvu prodaju svojih odjevnih predmeta imala je u gradu u kojem živi Kotoru i u glavnom gradu Podgorici. Bila je članica udruženja kreatorki visoke mode Crne Gore. Radila je maske za najbolje karnevalske grupe. Napisala knjige “Odijevanje” i “Krojenje i šivenje”. Radila u uspostavljanju tehničke infrastrukture i optimizaciji prema manekenkama koje su nosile modele poznatih brendova. Dizajnirala novi modni detalj Kovilm koji predstavlja preoblikovanu kravatu i leptir-mašnu. Ono pretpostavlja dugoročnu, tačnije vječnu upamćenost svojih prethodnika. Rješenje registracije dizajna kovilm je izdato 16.07.2020. u Ministarstvu ekonomije i kovilm je zvanično priznat modni detalj u svijetu. Kovilm je zaštićen na osnovu Zakona o pravnoj zaštiti industrijskog dizajna i nije dozvoljena njegova izrada bez izdavanja licence. Osnivač je i jedini vlasnik brendova Rada Radonjić, Kovilm, Rada Krivokapić Radonjić i najavljuje još jedan novi brend. Rješenje registracije dizajna zentivns je izdato 30.6.2022. u Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma i zentivns je zvanično priznata nošnja u svijetu. Zentivns je zaštićen na osnovu Zakona o pravnoj zaštiti industrijskog dizajna i nije dozvoljena njegova izrada bez izdavanja licence.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije