25 C
Kotor

Slušaj online radio

Svijet uz kafu – pregled

ŠPANIJA
MADRID – Zaboravljene u ladicama, izgubljene na plažama ili spremljene u albumima nostalgičnih kolekcionara, Španjolci i dalje negdje imaju pesete u vrijednosti 1,6 milijardi eura, gotovo 20 godina nakon što je ta zemlja uvela euro kao svoju valutu, izvijestila je Španjolska središnja banka. Španjolcima je 30. lipnja 2021. bio zadnji rok da pesete zamijene u eure ako to još uvijek nisu bili napravili nakon 1. siječnja 2002. godine kada je nastao i uveden euro. No dva mjeseca nakon isteka roka Španjolska središnja banka je procijenila kako se negdje i dalje nalaze pesete u novčanicama vrijedne 793 milijuna eura te kovanice vrijedne 782 milijuna eura.
PEKING – Universal Studios predstavio je u Pekingu svoj najveći zabavni park na svijetu koji je u srijedu otvorio svoja vrata za goste s pozivnicom, a za javnost se otvara 20. rujna. Universal Beijing Resort smješten je u četvrti Tongzhou, nekih 30 kilometara od središta kineske prijestolnice. Ima dva velika hotela, 24 pozornice s 37 atrakcija na popularne teme iz filmova kao što su Harry Potter, Transformeri, Kung Fu Panda, Jurassic Park, Malci i Vodeni svijet te 80 restorana i 30 trgovina. Universal se nada da će svake godine park primati deset milijuna posjetitelja. Prema medijima, ulaganje je iznosilo oko 50 milijarda juana ili 6,52 milijarde eura.
VENECIJA – Sedamdeset i osma venecijanska Mostra, najstariji filmski festival na svijetu, otvoren je u srijedu navečer najnovijim djelom iz opusa Pedra Almodovara, “Paralelne majke”, koje će se boriti za Zlatnog lava protiv Jane Campion i Paola Sorrentina. Dvostruki dobitnik Oskara, u utrci za najveću nagradu u Veneciji, španjolski 71 ogodišnji redatelj stigao je na Lido predstaviti “Paralelne majke”, film s Penelope Cruz u ulozi jedne od dviju slobodnih žena koje će roditi u istoj bolnici. Redatelj i njegova muza, odjeveni u crno, prošli su crvenim tepihom prostrtim na venecijanskom Lidu uz more, uz veliki broj fotoreportera koji su se okupili, ali zbog covid mjera bez publike koja bi se mogla približiti zvijezdama.
MADRID – Obilne kiše koje su u srijedu pale na istoku Španjolske izazvale su poplave u nekim gradovima gdje su bujice odnosile automobile i stabla. U samo pola sata, pljusak je izazvao ogromnu blatnu bujicu u gradu Alcanaru, 200 kilometara južno od Barcelone, prema snimkama objavljenim na društvenim mrežama. Za sada nema podataka o žrtvama.
Izvor:Hina

Najčitanije