26.2 C
Kotor

Slušaj online radio

“Svilarstvo Konavala i Crnogorskog primorja”

Pomorski muzej Kotor

Povodom Noći muzeja, 15. maja 2024. u 19 sati JU Pomorski muzej Crne Gore organizuje predavanje i prezentaciju na temu “Svilarstvo Konavala i Crnogorskog primorja”. Svilarstvo je na Crnogorskom primorju i Boki Kotorskoj sve do sredine 20. vijeka bilo značajna privredna grana, a za pojedinačna domaćinstva izvor prihoda, nekada veći nekada manji. Danas, tradicionalna vještina uzgoja svilene bube i izrada svilene niti, kod nas je zaboravljena.

Kod naših susjeda, u Konavlima, Republika Hrvatska, ova stara vještina još je živa. Konavoske bubice su zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske pod nazivom “Tradicijsko umIjeće svilogojstva i svilarstva istočne obale i zaleđa Jadrana”.

Predavanjem o svilarstvu u Boki Kotorskoj i prezentacijama pokušaćemo da pobudimo interesovanje za plemenitu vještinu uzgoja i proizvodnje svilene niti.

Gospođa Olja Fatić iz NVO Edukativni centar Bar i Antonia Rusković – Radonić vlasnice umjetničkog obrta AR Atelier i Jelena Karadžić, etnološkinja u  Pomorskom muzeju Crne Gore Kotor, koje se bave izučavanjem i istraživanjem svilarstva, podsjetiće nas na ovu nekada značajnu privrednu granu koja je nepravedno zaboravljena i zapostavljena, u slučaju Crne Gore, a dobra praksa u Konavlima.

Najčitanije