24 C
Kotor

Slušaj online radio

Svjetski dan turizma obilježen obilaskom budvanskog zaleđa

TO Budva

Turistička organizacija opštine Budva Svjetski dan turizma (27.09.2020.) obilježila je organizovanom turom kroz budvansko zaleđe za crnogorske novinare i predstavnike Nacionalne i primorskih lokalnih turističkih organizacija u četvrtak, 1. oktobra.

Ovogodišnji Svjetski dan turizma kao temu je imao seoski, odnosno ruralni turizam i povratak prirodi, što je inspirisalo program ture koja je podrazumijevala obilazak Velje masline u selu Ivanovići, lokalnih domaćinstava, manastira Reževići i Rustovo, degustaciju primorskih specijaliteta i šetnju kroz budvansko zaleđe.

Budvanska sela predstavljaju autentičnu turističku ponudu, prije svega zbog svoje specifične arhitekture, prirodnog okruženja i blizine značajnih kulturno-istorijskih, pretežno vjerskih objekata. Zdrav prirodni ambijent, tradicionalna kuhinja, svježe domaće voće i povrće, izvorska voda, mogućnost uživanja u šetnjama brdskim i planinskim krajem budvanske obale i upoznavanja sa istorijom i kulturom ovog kraja, blizina najljepših plaža na budvanskoj rivijeri – samo su neki od razloga zbog čega turisti dolaze u ova mjesta.

TO Budva

„Velja maslina u selu Ivanovići izdvaja se kao svojevrsni spomenik prirode i simbol trajanja, više od 2000 godina predstavlja nezamjenljivi dio vizuelnog i duhovnog identiteta budvanskog primorja i spada među nekoliko najstarijih maslinovih stabala na svijetu.“ – istakao je prvi domaćin, Mitar Ivanović.

Nakon obilaska Velje masline, porodica Rađenović je na Skočiđevojci ugostila grupu i pripremila tradicionalni primorski doručak uz priču o tome kako je ovo mjesto dobilo ime kao i o paštrovskim makarulima, posebnoj vrsti domaće tjestenine. U manastiru Reževici učesnici su imali prilike da čuju o istorijatu manastira, u čijem sastavu se nalaze tri manje crkve, izradi maslinovog ulja, kao i starom mlinu za masline koji se i danas koristi. Poseban utisak na sve prisutne ostavio je manastir Rustovo za koji sa razlogom kažu da je mjesto od kojeg zastaje dah. U sastavu manastira nalazi se i radionica gdje monahinje same izrađuju prirodne preparate za njegu lica i tijela, kao i predmete od keramike. Kratkom šetnjom od manastira Rustovo do Čelobrda, grupa je stigla u domaćinstvo Mitrović, gdje je organizovan obilazak vinskog podruma i degustacija prethodno pomenutih paštrovskih makarula i pašticade.

„Obilazimo danas ove prelijepe predjele Paštrovića, jer nam je važno da budemo u neposrednom dodiru sa prirodom i sa ljudima koji su autentični, da pokažemo našim gostima svu raznolikost gastronomije koju Budva može da ponudi. Postoje brojna neotkrivena blaga u našem zaleđu, koja naši turisti koji uglavnom sve vrijeme provode na obali i nemaju priliku da vide, pa smo zato i odlučili da ih putem medija predstavimo široj javnosti, ali sa njima upoznamo i naše kolege iz drugih turističkih organizacija.“ – istakla je Maja Liješević, direktorka TOB-a.

Najčitanije