17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Svjetski dan zdravlja – sprečavanje dijabetesa

Svjetski dan zdravlja
Svjetski dan zdravlja

Sedmi april je Svjetski dan zdravlja i ove godine ga je Svjetska zdravstvena organizacija posvetila akciji na međunarodnom, regionalnom i lokalnom nivou za očuvanje zdravlja i sprečavanje dijabetesa. Dijabetes predstavlja hroničnu nezaraznu bolest, koja znatno opterećuje zdravlje stanovništva, nacionalni zdravstveni sistem i sistem zdravstvenog osiguranja.

Prema procjenama SZO u svijetu oko 422 miliona osoba ima dijabetes. Prema podacima od Ministarstva zdravlja, procijenjeno je da je u Crnoj Gori u 2014. godini bilo oko 50.000 osoba u stanju dijabetesa, odnosno da je svaki 8. građanin stariji od 20 godina u stanju dijabetesa a svaki 23. ima dijabetes, a to ne zna.

Promocija zdravlja je proces koji osposobljava ljude da povećaju kontrolu nad svojim zdravljem i da ga poboljšaju. Cilj promocije zdravlja je podizanje nivoa zdravlja stanovništva.

Udruženje fizioterapeuta Crne Gore želi upozoriti javnost na pokretljivost tijela kao važan faktor u prevenciji bolesti, a samim tim se smanjuje broj obolijevanja i troškovi liječenja. Većina ljudi, posebno mladih, sve veći dio vremena provode u pasivnom položaju, sjedeći ili ležeći uz televizor, kompjuter i telefon što dovodi do gojaznosti, problema sa zglobovima, dijabetesa, povećanog rizika od visokog krvnog pritiska, osteoporoze i drugih bolesti. Redovna fizička aktivnost umanjuje stres i olakšava svakodnevni život, pa je iz tog razloga i najbolja prevencija pomenutih bolesti. Ljudi često nijesu dovoljno upoznati čime se fizioterapeuti bave i zaboravljaju na činjenicu da nikada nije suviše rano niti suviše kasno sa otpočinjanjem redovnih fizičkih aktivnosti. Fizioterapija je kompleksna oblast, naučna disciplina koja uz pomoć saznanja i iskustava baziranih na naučnim osnovama omogućava da se uspostavi što bolji tretman kod pacijenata odnosno učestvuje u prevenciji i liječenju bolesti, edukaciji pacijenata i njihovih najbližih – kako da se nose sa određenim zdravstvenim problemom.

Odraslima se preporučuje 30 minuta umjerene fizičke aktivnosti (vožnja bicikla, plivanje ili brzo hodanje) – pet dana u nedjelji. Alternativno, preporučuje se 20 minuta energične aktivnosti koje ubrzavaju rad srca i disanja – tri dana sedmično. Odrasli treba da održavaju svoje mišiće. Preporučuje se trening snage – na primjer podizanje tegova, sklekovi, čučnjevi – najmanje dva puta sedmično. Djeca i mladi ispod 18 godina trebaju 60 minuta umjerene do snažne fizičke aktivnosti svakog dana za pravilan rast i razvoj. Odraslima preko 65 godina preporučuje se 20 minuta umjerene fizičke aktivnosti – pet dana u nedjelji.

Najčitanije