23 C
Kotor

Slušaj online radio

Talijani za blagdane zaplijenili tone ribe i zaštićenih školjki: Jesu li šverceri i iz Hrvatske?

Photo: Talijanski ribarski inspektorat/Obalna straža Talijanske Republike

Talijanska obalna straža za vrijeme Božićnih blagdana zaplijenila je tonu nelegalno ulovljene ribe i morskih organizama. Pritom je izrečeno preko 62 tisuće eura kazni protiv ribara i trgovaca koji su ribu i školjkaše švercali u susjednu zemlju.

Redovite provjere Regionalna obalna straža nad ribarskom industrijom u prosincu provodi u sklopu nacionalne operacije pod nazivom “Ilegalna granica”, a koja je posebno bila usmjerena na trgovce ilegalnim ribljim proizvodima iz inozemstva i spremna za stavljanje na talijansko tržište.

Ribolovni centri pomorske uprave Furlanije-Julijske krajine, u razdoblju koje se podudara s povećanom potrošnjom ribe zbog Božićnih blagdana, proveli su inspekcijske nadzore kako bi osigurali zdravstvenu zaštitu hrane potrošača. Najvažnija aktivnost nadzora bila je kontrola motornih vozila i plovila za prijevoz ribljih proizvoda iz susjednih zemalja, piše talijanski dnevnik Il Picolo.

Prstaci se nemilosrdno vade i na crno prodaju Talijanima

Prstaci buzara

Pripadnici talijanske Obalne straže presreli su plovila koja su prevozila ugrožene vrste školjaka čije su metode prikupljanja izuzetno invazivne i štetne. U opisu stoji da “sakupljač” uništava stijenu na kojoj školjka raste, zbog čega je zabranjeno prikupljanje, zadržavanje, prijevoz, ali i konzumacija, što ilustrira nemilosrdan izlov i prodaju zabranjenih prstaca.

Tijekom pregleda plovila, pronađeno je ukupno 16 vreća s oko 80 kilograma školjaka, vješto skrivenih pod kašetama riba i vrećicama na kojima su ispisane deklaracije školjkaša drugih vrsta.

Talijani upozoravaju da su nedavne akcije rasvijetlile slabu pozornost vlasti u nadzoru poštivanja pravila o ispravnom označavanju sljedivosti i identifikacije ribljih proizvoda. Njih nadalje brine zdravstvena zaštita krajnjeg potrošača koji kupuju ribu, no očito to kupcima nije ni najmanji problem.

Zaplijenili 80 tona ilegalne ribe i naplatili milijun i pol eura kazni

U operaciji “Ilegalna granica” sudjelovalo je čak 5.000 pripadnika Obalne straže i ostalih službi specijaliziranih za borbu protiv nezakonitog ribolova. Zaplijenjeno je ukupno 80 tona ribljih proizvoda, izrečeno 700 kazni u vrijednosti od oko milijun i pol eura, a nekoliko ljudi je privedeno.

U hrvatskim ribarskim krugovima već se duže vrijeme negoduje zbog neodgovornog gospodarenja ribolovnim resursima. Najčešće prigovaraju švercerima koji veliku potražnju na talijanskom tržištu obilato koriste jer kupci ne pitaju za cijene. Ukoliko su takve tvrdnje i blizu istini, pitanje na koje svakako treba dati odgovore je: Trebaju li hrvatske inspekcije učestalije izlaziti na teren i mogu li se hrvatska policija i Obalna straža po uzoru na talijanske službe, masovno i agresivno uključiti u nadzor ribolova te transporta ribe i ribljih proizvoda iz Hrvatske?

/D.G./

Najčitanije