15 C
Kotor

Slušaj online radio

Talijanska stranka traži od vlade da zaštiti ribare u Jadranu

Koča – foto pomorac.net

Nisu se dobro “proveli” Talijani koji su ribarili, a zatim pobjegli hrvatskoj policiji u našim teritorijalnim vodama. Prema odluci splitskog Prekršajnog suda, talijanski ribari ukupno će morati platiti kaznu od 69.370 kuna. Dva su dana odležali u zatvoru.

Najveću je kaznu dobio prvookrivljeni kapetan broda Morfeo Domenico Facchini. Talijanska ga je javnost upoznala zbog inovacija vezanih uz dostavu ribe kupcima i to putem društvenih mreža. No odobrenje za posezanje u teritorijalno more susjedne države nije dobio.

Talijanskii su ribarili brodom Morfeo koji je u talijanskoj luci Molfetta, u blizini Barija. Upravo se ribari tog dijela Italije često odlučuju na ilegalni lov u hrvatskim teritorijalnim vodama.

Žalio se talijanskoj vladi

Čini se da našim susjedima nije najbolje “sjela” vijest o kažnjavanju njihovih sugrađana. Prema pisanju talijanskog portala Varesepress, predsjednik stranke “Sportello dei Diritti” Giovanni D’Agata, upitao je talijansku vladu što nadležna tijela namjeravaju poduzeti kada bi, kako on kaže, “Hrvatska poštivala međunarodne sporazume”. Tvrdi da država mora štititi njene ribare i njihovu sigurnost na moru.

Ako se pitate kako bi uopšte Italija mogla štititi ribare u hrvatskim teritorijalnim vodama, talijanski portal podsjeća na situaciju koja se dogodila po dovršetku Drugog svjetskog rata.

Portal navodi da je Italija otok Palagružu prepustila Jugoslaviji, no tada potpisana konvencija omogućila je talijanskim ribarima da i dalje mogu loviti ribu u okolici bogatih voda Palagruže. Medij navodi da je spomenutu Konvenciju Hrvatska preuzela, ali da se uhićuju Talijanski ribari koji ribare tamo, te im oduzimaju brodovi. Zbog toga tvrde da Hrvatska ne poštuje Konvenciju, usprkos institucionalnih odnosa koje ove dvije države imaju.

Najčitanije