29.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Talijanski jedrenjak Vespucci na svjetskoj turneji promovira domovinu

Talijanski jedrenjak Vespucci na svjetskoj turneji promovira domovinu Foto: Alessandro Garofalo / PIXSELL

Jedrenjak Amerigo Vespucci, koji Talijani smatraju najljepšim brodom na svijetu, promiče Italiju diljem svijeta turnejom s privremenim izložbama u nekoliko luka.

Jedrenjak Vespucci, imenovan po talijanskom istraživaču po kojemu je Amerika dobila ime, brod je mornarice koji je u službu ušao 1931. godine. Veličine je oko 2,7 tisuće kvadratnih metara, ima tri jarbola i posadu od oko 260 mornara kojima pomažu i vježbenici. Prošlog srpnja isplovio je iz Genove, na svoju prvu svjetsku turneju u 20 godina. Tijekom nje obići će 30 luka na pet kontinenata.

Nacionalne izložbe, prozvane ‘talijanskim selima’, bit će postavljene u osam luka. Prva je zakazana za Los Angeles idući tjedan, saopštilo je talijansko ministarstvo obrane. Uspjeli smo povezati povijest Vespuccija s Italijom, pretvorivši nešto staro u nešto što može biti pokretačka snaga za sadašnjost, rekao je ministar obrane Guido Crosetto. Događaji su planirani i u gradovima poput Tokija, Singapura, Mumbaija i australskog Darwina.

Posjetitelji će moći uživati u talijanskoj kuhinji, konferencijama i izložbama, pa i ukrcati se na sam Vespucci. U Los Angelesu će se izložbi pridružiti Frecce Tricolori, akrobatski tim talijanskih zračnih snaga, najavilo je ministarstvo. Vespucci bi se u talijanske vode trebao vratiti u ožujku 2025. godine. U travnju je po prvi put u povijesti prošao pored Rta Horn, Antarktici najbližoj točki Južne Amerike.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije