15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Tankeri zbog napada jemenskih pobunjenika počeli izbjegavati Crveno more

Tanker Foto: – / Shutterstock

Šijitski pobunjenici Huti u Jemenu preuzeli su odgovornost za napad na dva broda u Crvenom moru zbog i zbog poremećenog prometa britanska kompanija BP pridružila se popisu vodećih svjetskih kompanija koje se odlučuju za plovidbu oko Rta Dobre nade umjesto Sueskog kanala.

Brod u vlasništvu Norveške napadnut je u činu za koji američki dužnosnici tvrde da je potekao s jemenskog teritorija koji je pod kontrolom proiranskih pobunjenika.

Jemenski Huti preuzeli su odgovornost za napad na dva broda: norveški Swan Atlantic te na brod MSC Clara, objavio je vojni glasnogovornik Jahja Sarea u izjavi na društvenoj mreži X.

Vlasnik norveškog broda objavio je da ga je pogodio neidentificirani objekt te da članovi posade nisu ozlijeđeni. Operater Uni-Tankers priopćio je da je manji požar koji je izbio stavljen pod kontrolu. Brod je prevozio biljna ulja na otok Reunion.

Napad na M/V Swan Atlantic posljednji je u nizu napada na brodove u Crvenom moru od početka sukoba u Gazi.

Plan o osnivanju skupine za zaštitu brodova na Crvenom moru

Britanski naftni div BP objavio je u ponedjeljak da prekida tranzit preko Crvenog mora zbog opetovanih napada.

Proteklih dana nekoliko vodećih svjetskih špediterskih tvrtki, poput MSC-a i Maerska, počeli su ploviti oko Afrike, što je povećalo troškove i vrijeme njihovim pošiljkama.

Sueskim kanalom prolazi oko 15 posto svjetskog prometa.

Huti napadaju brodove u prosvjedu protiv izraelske ofenzive na Pojas Gaze i tvrde da napadaju brodove povezane s Izraelom.

Ti su napadi primorali SAD i saveznike da raspravljaju o osnivanju skupine koja će štititi crvenomorsku rutu, što Teheran smatra pogreškom.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije