10.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Teatar 303: Hvala Opštini Kotor na maćehinskom odnosu prema domaćim stvaraocima…

Smijehom u Srijedu

Poslednja šansa za nastavak regionalnog festivala “Smijehom u srijedu” je izgubljena na našu žalost, zbog nerazumijevanja i neblagovremene saradnje sa Sekretarijatom za kulturu Opštine Kotor, saopšteno je danas iz Tatra 303.

Naime, Teatar 303 je od svih svojih projekata za 2022. na zahtjev Sekretarijata za kulturu predložio u pisanoj formi, dana 03.12.2021. da se uvrsti u program rada 5-ta po redu manifestacija “Smijehom u srijedu”, koja je bila u sklopu Festivalskog dijela ljetnih manifestacija uz Kotor Art, Festival pozorišta za djecu i drugih.

Takođe je tada predat i kompletan projekat zamišljenog programa sa svim predloženim izvođačima, terminima, kao i sa pojedinačnim troškovima manifestacije. Učesnici su trebali da budu: Branko Đurić Đura, Suzana Petričević, Srđan Dinčić, Peđa Bajović, Dragan Sklender Pele i Teatar 303 (5 večeri sa cijenom od 10.400 €.

Istovremeno smo zahtjevali od Sekretarijate za kulturu Opštine Kotor da nam se do kraja decembra dostavi pisani odgovor da li se projekat prihvata, kako bi se na vrijeme krenulo u realizaciju istog, ili korigovalo u nekom drugom traženom pravcu, kazali su iz Teatra 303.

Dobili smo pisani odgovor 04.01.2022g. da se Skupština Opštine nije održala, ali ne i da li naš projekat ima smisla i koliko je para predviđeno za isti kroz Predlog budžeta (prvi korak saradnje), misleći da je uvršten u predlog budžeta, onako kako smo i predložili.

Tek 12.05.2022. smo dobili pisano obavještenje da je na Skupštini Opštine održanoj 11.05.2022. prihvaćen naš projekat, ali bez obaviještenja u kojem obimu. Nezvanično smo čuli da je finansijski prepolovljen, (djelimično finansijski usvojen, bez napomene što je suvišno predviđeno projektom i zašto)

Sekretarka Teatra 303 je u pisanoj formi tražila hitan sastanak sa Sekretarijatom za kulturu, tako da su predstavnici Upravnog Odbora i Skupštine Teatra 303 dana 18.05.2022. otišli na sastanak sa čelnicima Sekretarijata.

Dobili smo obavještenje da je to maksimum koji se moža dobiti, ali bez valjanog objašnjenja smanjivanja sredstava (pogotovo što u budžetu za kulturu je ostala stavka 80.000 za nepoznate manifestacije, a svi korisnici tog budžeta su imali obavezu da daju planove). Prihvatiti kompletan projekat programski, a finansijski dio prepoloviti je potpuno neobajašnjivo i nesprovodivo zbog buduće evaluacije projektnih zadataka.

Upravni odbor Teatra 303 je iz tog razloga odlučio da otkaže organizaciju festivala smijeha i da se opredjeljena sredstva ne prihvate.

Teško je shvatiti da nema razumijevanja za ovakve večeri zabave sa puno smijeha koji nam je svima u ovim vremenima sve više potreban.

Naše mišljenje je da ovaj festival “Smijehom u srijedu” je bio pravi projekat, koji je Teatar 303 uz pomoć Opštine Kotor 2017. prepoznao i koji je našao mjesto u pozorišnoj ponudi grada Kotora.

Smijehom u srijedu – Pjaca Sv Tripuna – foto arhiv

Uz Kotor Art i Dječiji festival pozorišta, ovaj projekat je prepoznat i kao turistička i kulturna ponuda tokom ljetnih mjeseci i kao takav je postao regionalno poznat još od 2017. kada su gostovali: Neša Bridges, Dragan Marinković-Maca, Studio Smijeha sa izvođačima: Marina Orsag, Tomislav Primorac, Tihomir Paravina i Tim Sedlar, The Books of knjige kao i Dragan Sklender Pele i Teatar 303 (5 večeri sa cijenom od 7.980 €.)

Kotor se već te prve godine regionalno pozicionirao kao pravo mjesto za ovakvu vrstu programa i svojim duhom i svojim prirodnim ljetnim pozornicama po starom gradu, a to je potvrđeno i 2018. kada su gostovali: Arijana Čuluna, Zoran Kesić, Nikola Đuričko, Studio Smijeha iz Zagreba sa svojim regionalnim komičarima: Marina Orsag, Miranda Lončar, Vlatka Mifka i Martina Ipša. (4 večeri sa cijenom od 9000 €)

Svi ovi izvođači su preko svojih društvenih mreža pomogli da se Teatar 303 i Grad Kotor visoko pozicioniraju kao pravi organizatori ovakve već regionalno poznate manifestacije.

Ovaj festival 2019. zbog iznenadne promjene kotorske vlasti usred sezone, se nije ni održao, a 2020. i 2021. zbog pandemije Covid 19, kao i zdrastvenih mjera je održan sa lokalnim i Crnogorskim izvođačima (2020. tri večeri sa cijenom od 1500 € i 2021. 3 večeri sa cijenom od 3.150 € uz napomenu da je umjesto opravdane spriječenosti crnogorskog glumca Dragiše Simovića, nastupio bosanski stand up komičar Igor Drljo.

Takođe kroz ovaj projekat kotorskoj publici su se predstavili i domaći izvođači: Velizar Kasalica Vejo, Dragan Sklender Pele, Nikola Malović, Andrija Dabanović, Đuro Franeta i normalno kao domaćin Dragan Buzdovan ispred Teatra 303.

Velika je šteta da se ova već četiri godine održavna manifestacija prekinula i da u narednom periodu bude preuzeta od strane drugih, možda sposobnijih opština, kao što se desilo i sa mnogim drugim manifestacijama koje je Kotor prvi osmislio, a kasnije izgubio.

Mi znamo da ovakav festival košta, ali to su skromne pare u odnosu na benefite koje on pruža našem gradu u propagiranju njegovih ljepota i posebnosti naročito u ljetnom periodu.

Crnogorac u tranziciji- Teatar 303

Teško nam pada da iz Sekretarijata za kulturu nas ne gledaju kao saradnike i da smo u raskoraku, jer na vrijeme ne dogovoramo budžet i izvođače, nego ovakvim zakašnjelim postupcima se ubija entuzijazam, urušava ugled i ozbiljnost Teatra 303 kao organizatora , a i grada kao pokrovitelja, jer su već vođeni razgovori sa svim predloženim izvođačima, oko termina i uslova.

Ukoliko su predstavnici Sekretarijataa za kulturu Opštine Kotor iskreno smatrali da treba ova manifestacija našem gradu, trebali su nas sa svojim predlogom i primjedbama obavijestiti na vrijeme, kako se ne bi ovaj veliki projekat svodio na puke improvizacije.(Skupština Opštine je samo prihvatila predlog Sekretarijata, o čemu mi nismo bili informisani do polovine maja 2022.)

Kulturni centar Kotor tražio od Teatru 303 da plati korištenje prostorija, u Opštini nije bilo razumijevanja za monogrfiju povodom 40 godina postojanja Teatra 303

“Kad se ovome još doda da je Centar za kulturu Opštine Kotor tražio od Teatru 303 da im plaća vrijeme za koje koriste njihove prostorije za probe, kao i da tokom jubilarne 2021. (40 godina postojanja Teatra 303) niko iz Opštine Kotor i predstavnika kulturnih djelatnosti grada nije ni pozvao Teatar 303 makar na razgovor i eventualno samo čestitao tako veliki jubilej, , onda se da primjetiti da Teatar 303 nema svoje mjesto pod suncem kulturnog neba Kotora.(možemo i shvatit da nema sredstava za našu monografiju, ali ne i da nema razgovora i dogovora)

Za utjehu nam ostaje kao i uvijek do sada vjerna publika Kotora i Crne Gore, kao i regiona, koja zna da cijeni rad Teatra 303″, kaže se u saopštenju koje potpisuje Dragan Buki Buzdovan.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije