20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Teatar 303 po prvi put u Sjevernoj  Makedoniji

Teatar 303 – Buki – foto Boka News

Komedija Teatra 303 “Crnogorac u tranziciji” se ne zaustavlja. Nakon preko 60 nastupa po Crnoj Gori i regionu (Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Vojvodine), ova komedija putuje i za Sjevernu Makedoniju. Od 3 do 6 novembra 2022 god. ćemo se družiti sa makedonskom publikom  u Skoplju, Kumanovu i Ohridu.

Poziv “Crnogorske zajednice Makedonije” je za nas izuzetna čast i sa zadovoljstvom je prihvaćen tako da možemo prikazati po prvi put svoj program našoj dijaspori i  publici iz Sjeverne Makedonije.

Ova komedija je 2019. bila hit na gostovanjima po Hrvatskoj, ali zbog epidemije Covida 19 nastupi su zaustavljeni 2020. kao i sva dogovorena gostovanja za Sloveniju i Sjevernu Makedoniju. Sad kad se zdrastvena situacija promijenila na bolje nastavljamo sa promocijom Teatra 303 i grada Kotora. Nažalost i dalje radimo od kuće i bez kuće, jer Kulturni centar je tražio od našeg amaterskog pozorišta da plaća probe, čak i za dječju bajku “Princeza i žaba”, zaboravivši da je ista naša zajednička koprodukcija.

Takođe nije bilo razumijevanja kotorske vlasti za izradu monografiju povodom 40 godina postojanja. Međutim da mi tako lako odustajemo ne bi smo trajali 40 godina.  Mi ne odustajemo  od te ideje već uporno nastavljamo sa radom i dalje, jer smatramo da ono što nije zapisano, kao da se nije ni desilo. Iako Kotor nije mogao, moglo je Udruženje Crnogoraca iz Splita da nas uvrsti u svoju monografiju (20 godina postojanja) i time oda priznanje za naš kvalitetan rad.

Osim svojih samostalnih predstava za koje sami radimo tekst i režiju, kao što i sami finansiramo postavke istih, mi dajemo veliki doprinos i prilikom gradskih manifestacija (Karnevala, maskenbala, Bokeljskih noći i drugih pučkih programa)

Ne možemo shvatiti razlog nerazumijevanja za nastavak festivala “Smijehom u srijedu” koji je Teatar 303 uz pomoć iste Opštine Kotor 2017. prepoznao i koji je već bio našao mjesto u pozorišnoj ponudi grada Kotora.

Crnogorac u tranziciji- Teatar 303

Uz Kotor Art i Dječiji festival pozorišta, ovaj projekat je bio prepoznat i kao turistička i kulturna ponuda grada i kao takav je postao regionalno poznat još od 2017. gostovanjima najpopularnijih zvjezda regiona u polju Stand up i komedije (Nikola Đuričko, Zoran Kesić, Dragan Marinković, Neša Bridges, Arijana Čulina, Marina Orsag i mnogi drugi).

Do boljih kulturnih dana u našem gradu, mi nastavljamo sa nastupima van Kotora, gdje naš rad kulturni radnici znaju da cijene i poštuju. Toliko malo finansijskih sredstava treba da grad pruži Teatru 303, kad već ima ovakve volontere i zaljubljenike pozorišta toliki niz godina i koji ima i budućnost ukoliko bude razumijevanja grada.

Sa ponosom moram istaći činjenicu da troje glumaca Teatra 303 pohađa akademiju glume u Beogradu i na Cetinju (jedan diplomac, i dva studenta na trećoj i drugoj godini glume).

Velika utjeha nam je saznanje da ko ima publiku ima i budućnost.  Nadamo se da će se napokon standardi u društvu poboljšati  kako bi se omogućilo što većoj populaciji da priušti sebe i to malo zadovoljstva, a pogotovo malo smijeha, koji je u ovim vremenima svima prijeko potreban.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije