9.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Tematska radionica Festival zmajevih brodova

Festival zmajevih brodova- CK Kotor

Kulturni centar Nikola Đurković Kotor – Gradska biblioteka i čitaonica Kotor i Udruženje za promociju sinologije Kotor u petak 18. juna u Atrijumu kuilturnog centra u terminu od 18:30 do 20 časova organizuju tematsku radionicu za osnovce na temu Festivala zmajevih brodova.

Događaj će takođe obilježiti završetak ovogodišnjih edukativno-kreativnih radionica Kineski kroz igru. Festival zmajevih brodova (端午, pinyin: Duānwǔjié) je tradicionalni kineski festival. Datum festivala zasnovan je na lunarnom kalendaru, stoga se taj datum razlikuje od godine do godine po gregorijanskom kalendaru a u 2021. godini se održava upravo tokom ove sedmice. Ima istoriju dugu više od 2000 godina, a vjeruje se da potiče iz perioda zaraćenih država.

Pored trke zmajevih brodova koja predstavlja njegovu najpopularniju aktivnost, obilježavaju ga zdravstveni običaji, pripremanje popularne festivalske hrane, pravljenje ušivenih vrećica i drugih mirisnih predmeta. Polaznici predstojeće radionice će se na kreativan način upoznavati sa najpoznatijim običajima tokom koje će se izrađivati makete zmajevih brodova i lutki zmajeva koristeći raznovrsne materijale kao i ostali predmeti koji su simbol ovog festivala. Ovo je još jedan u nizu tematskih događaja organizovanih u okviru edukativno – kreativnih radionica Kineski kroz igru, ulaz je slobodan. Predavač na radionici biće dr Jelena Stjepčević a vodiće se uz asistenciju bibliotekarske savjetnice Jasmine Bajo.

Izvor:M.C.

Najčitanije