16 C
Kotor

Slušaj online radio

Teretni kamioni izazivaju zastoj na priobalnom putu od Prčanja do Kotora

Kolona u prijepodnevnim satima na Mulu, kod Ferryja – foto M.D.P.

Saobraćajne gužve u Kotoru ne jenjavaju ni u postsezoni



Krenete ujutru iz Stoliva, Prčanja ka Kotoru i na Mulu zaglavite u koloni zbog „sučeljavanja“ lokalnog autobusa i teretnoga kamiona, jer nemaju prostora da se mimoiđu na uzanoj cesti – slika je koju gledamo i doživljavamo svakodnevno i već smo “oguglali“- ne nerviramo se previše, osim kada to remeti ostvarivanje naših poslovnih, porodičnih obaveza ili utiče na naše zdravstveno stanje.

Jedno od “uskih grla“ na priobalnoj saobraćajnici je i kod pansiona „Ferry“ na Mulu, gdje je nedavno (ali i redovno) zbog nemogućnosti mimoilaženja autobusa i kamiona, nastala cijela kolona – od Glavata do Muljanske rive.

Kolona u prijepodnevnim satima na Mulu – foto M.D.P

Kamioni koji su sa prestankom zabrane građevinskih radova krenuli sa prevozom materijala, uprkos saobraćajnoj signalizaciji kojom je zabranjeno kretanje kamionima preko 10 T nosivosti, u mnogome ometaju normalni saobraćaj – mještani kasne na posao,  djeca u školu, a turisti sve to snimaju i dobro promisle da li će sljedeći put na ljetovanje i odmor doći u Boku Kotorsku, upravo zbog velike nervoze koju javni saobraćaj stvara i oduzima im dragocjeno vrijeme za uživanje u ljepotama Zaliva.

Provlačenje kroz iglene uši – Muo – foto M.D.P.

Mudri starosjedioci  ne mogu da se načude zašto lokalna uprava ne poradi na oživljavanju redovne brodske linije Kotor-Prčanj-Stoliv, Kotor-Perast-Risan, Kotor-Tivat, kada već postoje hibridni brodovi i oni na solarni pogon. Potsjećaju na stara vremena kada su graditelji dizali kuće materijalima koje su im morskim putem dopremali trajekti, brodovi…O tome i danas svjedoče stare ponte sa bitvama, uz koje su plovila pristajala, te konobe, u koje je se teret direktno istovarao.

Kada bi se ta praksa danas primijenila, kamionima više ne bi bilo mjesta u saobraćaju uzanim priobalnim putem, a mještani bi imali manje stresova od gužvi i buke.

/M.D.P./

Najčitanije