8.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Teroristički napad u Beču, pucnjava na šest lokacija, vojska na ulicama

Beč – teroristički napad – foto EPA

Večeras je u centru Beča, u blizini Schwedenplatza gdje se nalazi i sinagoga došlo do pucnjave. Ubijene su najmanje dvije osobe, od kojih je jedna napadač, objavilo je austrijsko ministarstvo unutarnjih poslova.

Ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer rekao je televiziji ORF da se radilo o više napadača koji su otvorili vatru na šest lokacija blizu središnje bečke sinagoge. Istaknuo je i da se radi o terorističkom napadu.

Policija je blokirala područje i traga za više napadača koji su još u bijegu. Jedan od njih ubijen je u sukobu s policijom. Druga žrtva je civil. U obračunu je teško ranjen i policajac.

Bečka policija na twitteru je potvrdila da se pucnjava dogodila oko 20 sati, te da je u njoj sudjelovalo više počinitelja sa dugim cijevima. Trenutačno je šest mjesta na kojima se dogodio zločin. Jedna osoba je smrtno stradala, a nekoliko ih je teže uzlijeđenih, uključujući i jednog policajca te da je policija ubila jednog počinitelja.

Glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova objasnio je kako je u sukobu s policijom ubijen jedan od napadača, a jedan policajac je teško ozlijeđen.

Glasnogovornik Bečkog zdravstvenog saveza Christoph Mierau rekao je za Austrijsku novinsku agenciju (APA) da je 15 osoba ozlijeđeno od čega sedam teže.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz izjavio je da je Beč bio meta gnusnog terorističkog napada i dodao da je vojska izašla na ulice i štiti glavni grad kako bi se policija mogla fokusirati na protuterorističke operacije.

– Trenutačno u našoj republici prolazimo kroz teške sate. Zahvaljujem snagama sigurnosti koji riskiraju svoje živote. Policija će odlučno djelovati protiv počinitelja gnusnog napada, rekao je Kurz.

Kurz je poručio kako je cijeli napad pripremljen jako profesionalno te da su teroristi bili jako dobro naoružani.

Rekao je kako su napadači još u bijegu te kako je operacija policije u punom jeku. Dodao je kako se ne zna hoće li ljudi normalno moći izaći na ulice sutra.

Izvor:HRT

Najčitanije