12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

CDPR: Cilj je smanjenje broja uživalaca duvanskih proizvoda u školama i na univerzitetima

Pušenje – Cilj je smanjenje broja uživalaca duvanskih proizvoda

Crnogorsko društvo za borbu protiv raka (CDPR) od maja 2003. godine, odnosno, više od 17 godina organizuje Savjetovališta za odvikavanje od pušenja.

“Nakon samog početka i uhodavanja rada organizovali smo i Savjetovališta za učenike srednjih škola, osobito maturante, kao i studente koji su zainteresovani da prestanu sa konzumiranjem duvanskih proizvoda i žele da ostave cigarete. Naglašavamo da u Crnoj Gori duvan konzumira više od trećine maturanata, zavisno od odjeljenja i škole koju pohađaju, kao i mjesta gdje se školuju. Slični, ako ne i nešto veći procenti odnose se nažalost i na studente”, saopšteno je iz Crnogorskog društva za borbu protiv raka.

Kako ističu, njihov cilj je smanjenje broja uživalaca duvanskih proizvoda u školama i na univerzitetima u Crnoj Gori kojem su težili svih prethodnih godina, a nastaviće i u buduće.

“Ovih dana, tačnije, 5. novembra navršava se 19. godina rada CDPR-a, nastavljača tradicije Društva za borbu protiv raka Crne Gore osnovanog 1967. godine pa je i to bio jedan od razloga što smo htjeli da organizujemo navedena Savjetovališta, a što još od početka pandemije izazvane virusom COVID – 19 nijesmo uspjeli. Jako nam je žao zbog toga, ali se nadamo da ćemo u narednim mjesecima ipak biti u mogućnosti da održimo Savjetovališta”, navode u saopštenju.

Takođe, podsjećaju da je po prvom Zakonu o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda koji je stupio na snagu 10. avgusta 2004. godine, kao i Zakonima o izmjenama i dopunama iz juna 2011., jula 2012. i januara 2016. godine, ali i po novom Zakonu donesenom prošle godine, pušenje potpuno zabranjeno u svim školskim i vaspitnoobrazovnim ustanovama u Crnoj Gori, kao i njihovim ograđenim prostorima – dvorištima.

cdpr

Međutim, odlično svi znamo koliko se Zakon poštuje, odnosno, koliko se nažalost u našoj državi – Crnoj Gori ne poštuje. Način po kojem radimo u Društvu (CDPR) traje sedam dana tj. pored pripremnog časa sadrži pet časova odvikavanja od pušenja i metoda je američkog profesora Vejn Mek Farlanda, koji svugdje u svijetu daje najbolje rezultate kod problema odvikavanja od pušenja.

Istovremeno, dok se nadamo i čekamo konačan pozitivan ishod u borbi protiv pandemije izazvane virusom COVID – 19, a time i nastavak rada našeg dobro poznatog i korisnog Savjetovališta preporučujemo svima da „Budu Odgovorni” i poštuju mjere Vlade Crne Gore i Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT), prvenstveno one osnovne i najefikasnije: stalno nošenje maske, obavezno održavanje fizičke distance – 2 metra i redovna higijena ruku kako je to predviđeno”, poručili su iz CDPR.

Najčitanije