19 C
Kotor

Slušaj online radio

Tim vajara u radionici OJU “Muzeji” izrađuje grb Kotora  za službeni prostor Opštine

Sveti Tripun i lavovi u reljefu od gipsa


Grb grada Kotora u tri replike krasiće zidove reprezentativnih prostorija zgrade Opštine Kotor, nakon što završne radove obavi umjetnički tim u sastavu: Andrija Vasiljević, Mitar Backović i Jovana Petković, samostalni akademski vajari iz Beograda.

Ova umjetnička “trojka” je sve elemente grba napravila po grafičkom rješenju arhitekte-heraldičara Srđana Marlovića, koji je takođe autor rješenja za gradske simbole Podgorice, Bara i Herceg Novog. U vrijeme našeg razgovora sa vajarima u radionici OJU “Muzeji”, Grb je bio u fazi sastavljanja dijelova u cjelinu, a do sada bi trebalo da su spremni za izlaganje u Kabinetu predsjednika  drugim prostorijama “Komunitadi”.

-Ovo je jedinstvena prilika da radimo u Starom gradu u ateljeu, kakav se samo poželjeti može. Opština je u sklopu sređivanja svojih prostorija, u saradnji sa OJU Muzeji Kotor, naručila izradu zidnih elemenata od gipsa koji se aplikuju na zid i predstavljaju Grb grada Kotora u cjelini. Dobili smo grafičko rješenje po kom smo uradili model, a onda smo odlivali silikonske kalupe, iz kojih smo izvlačili tri odlivka za tri kompleta grba. Grbovi neće biti u boji, površina će biti samo patinirana, objasnila nam je Jovana Petković. Dodaje da bi bilo lijepo da se grbovi urade u kamenu, ali svaki kameni primjerak mora prvo da ima gipsani model, koji se onda dalje prenosi u kamen. Vasiljević, Backović i Petković su završili primjenjeno vajarstvo i u okviru porodične firme rade u svim vrstama materijala- od gipsa i kamena, do bronze, mesinga…

Jovana Petković – Grb Kotora u izradi – foto Boka News

Prema Odluci o upotrebi Grba i Zastave Opštine Kotor, usvojenoj 18. 12. 2009. godine na Skupštini Opštine Kotor, kojom je predsjedavao mr Nikola Konjević, Grb sa motom “COMMUNITAS CIVITATIS CATHARI”, sastavljen je od čelenke koju čini bedemska kruna sa tri grudobrana – štit je kompozicija od tri istorijska grba sa likovima Sv.Tripuna, kamene kule i crvenog lava u sredini, dok dva velika zlatna lava drže štit. U postamentu je dvobojna lenta okrenuta na zlatno, sa naličjem u crvenom, dok dvije grančice masline, simboli mira, dodatno ukrašavaju grb.

U zakonskom aktu je, pored ostalog, predviđeno da se veliki Grb upotrebljava u pečatima Opštine i njene Skupštine, te pečatima njihovih predsjednika I stručnih službi istih, na memorandumu i koverti službenih akata, kao I na službenim natpisima postavljenim na objektima u kojima su oni smješteni. Takođe, ovaj Grb se ističe i na manifestacijama koje se organizuju povodom Dana Opštine i prilikom zvaničnih skupova i svečanosti koje organizuje Predsjednik Opštine ili Predsjednik Skupštine Opštine, zatim, na poveljama, diplomama, plaketama i priznanjima koje oni dodjeljuju u skladu sa posebnom Odlukom. Isto tako mogu se aplicirati i na vizit kartama lokalnih funkcionera, kao I na tablama na ulazu ili izlazu sa teritorije Opštine Kotor.

/M.D.P./

Najčitanije