4 C
Kotor

Slušaj online radio

Vapaj s Murtera: ‘Drvenoj brodogradnji prijeti odumiranje, odgojimo nove majstore kalafate!‘

Latinsko idro 2021 – foto TZ Murter

Drvenoj brodogradnji prijeti odumiranje – vapaj je s otoka Murtera, glasovitog upravo po gradnji drvenih brodova. Njihovi vlasnici počeli su ih sami popravljati, jer kalafata, ključnih za očuvanje naše drvene ploveće baštine, gotovo više i nema. Udruga “Latinsko idro” zbog svega je zatražila da se žurno pokrene školovanje za majstora brodogradnje u drvu, o čemu se priča u HRT-ovoj reportaži.

Na otoku, koji je nekoć imao i Školu učenika u privredi, za nove majstore inicirano je obnavljanje srednjoškolskog zanimanja – brodograditelj u drvu.

– Da bi se iskoristili resursi postojećih brodograditelja- da mogu biti mentori tim mladim ljudima. Znači, u Betini, u Murteru, u Sovlju još postoje brodogradilišta drvenih brodova koja su živa, koja funkcioniraju, govori Jakov Lovrić, predsjednik Udruge “Latinsko idro”.

Ministarstvo rada lani je donijelo Odluku o upisu zanimanja “brodograditelj u drvu – kalafat” u Registar hrvatskog kvalifikacijskog okvira. Ravnatelj šibenske Srednje strukovne škole upozorava na druge potrebne korake.

– Pod hitno ga uvrstiti na popis deficitarnih zanimanja, osigurati stipendije za učenike koji odluče upisati to zanimanje, predlaže Dražen Sekso.

Od tog zanimanja se može vrlo lijepo živjeti kažu stari majstori. Treba samo zasukati rukave.

Izvor:HRT

Najčitanije