26.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Timuru Tmurnom kazna 300 eura za vrijeđanje vlasnika Skala radija

Timur – dr Goran Jovanović

Sud za prekršaje u Kotoru kaznio je novčanom kaznom od 300 eura odbornika Demokrata u SO Kotor, ljekara, satiričara i pjesnika dr Gorana Jovanovića jer se na javnom mjestu – društvenoj mređi Fejsbuk „grubo vrijeđao i ponšao se naročito drsko, bestidno i uvredljivo“ prema vlasniku i direktoru Skala radija iz Kotora, Slavku Mandiću.

Sutkinja Ivana Vukasović je Jovanovića, poznatijeg po umjetničkom pseudonimu Timur Tmurni, u prvostepenom prekršajnom postupku proglasila je krivim  prihvativši prijavu koju je protiv njega u ljeto prošle godine, podnijela kotorska policija. Presuda koju je Vuksanović donijela 30.decembra, ovih je dana dostavlejna stranama u postupku, a Jovanović je najavio da će se na nju žaliti.

Policija je na osnovu prijeve koju joj je podnio lično Mandić, procijenila da je Jovanović povrijedio Zakon o javnom redu i miru time što je na svom fejsbuk profilu u ljeto prošle godine, objavio karikaturu sa likom vlasnika i direktora Skala radija iz Kotora. Mandić je na toj karikaturi čiji Jovanović nije autor, prikazan kao krmača u sauni, pa je kotorska policija podnijela prijavu protiv Jovanoviča smatrajući da je on tako na javnom mjestu  “grubo vrijeđao i naročito se drsko ponašao“. Policija je tokom poprekršajnog postupka voženog pred sutkinjom Vukasović, tražila da se Jovanović „najstrožije kazni“ između ostaloga zato što je taj postupak bio javno praćen u medijima – „Vijestima“, dok se sam Mandić u svjedočenju nije mogao sjetiti konkretnog sadržaja na Jovanovićevom FB profilu koji ga je navodno, toliko uvrijedio da je satiričara prijavio policiji. Jovanović je kazao da se u domenu satire  i društveno prihvatljive provokacije, obračunava sa Mandićevim djelovanjem kao javne ličnosti i negativnostima koje iz toga proističu za širu društvenu zajednicvu, u smislu prelivanja novca iz javnih fondova Opštine Kotor za vrijeme DPS vladavine tim gradom, na račune Skala radija i njegovog vlasnika koji je neskriveni simpatozer i podržavalac vladajuće crnogorske partije. On je naveo da se na fejsbuku i drugim medijima svakodnevno mogu naći slične karikature brojnih javnih ličnosti od političlara, preko novinara do sportista i da je to u svijetu uobičajeni način slobode izražavanja.

„Sud je mišljenja da je u konkretnom svakako rijeć o prekoračenju prava na slobodu izražavanja okrivljenog (Jovanovića) a na štetu oštećenog (Mandića) zbog čega je takvo ponašanje prepoznato u zakonskoj regulativi kao prekršaj, odnosno naročit drsko i uvredljivo ponašanje…. Bez uticaja je naime, odbrana okrivljenog koji navodi da oštećeni kao javna ličnost mora imati veći prag tolerancije jer je u konkrtenom slučaju postavljanje fotografije sa glavom oštećenog na tijelu životinje – svinje, zaista predstavlja uvredljivo i drsko ponašanje prema istom, a koje uvrede po mišljenju suda, niko nije dužan da trpu.“-piše pored ostaloga, u presudi sutkinje Vukasović koja smatra i da je Jovanovič „zloupotrebio pravo na slobodu izražavanja“ koje mu garantuju ustav i Evropska konvencija o ljudskim pravima. Sutkinja je odbacila argumentaciju Jovanovićevog advokata da Zakon o javnom redu i miru prepoznaje kao elektronske komunikacione mreže TV ili radio stanice i njihove zvanične medijske portale, a ne privatni profil nekog građanina na društvenoj mreži poput fejsbuka, zbog čega se Jovanovićev FB profil „ne može smatrati javnim mjestomu smislu ovog zakona“. Vukasović je poručila da  je „ovakva tvrdnja neosnovana imajući u vidu dosadašnju sudsku praksu iz ove oblasti“ i činjenicu da je spornu Jovanovičevu objavu lajkovalo preko 130 ljudi, 20 komentarisalo, a dvoje šerovalo „zbog čega je nesporno tačna konstatacija da je posljedica nastupila na javnom mjestu“.

Crnogorska policija, tužilaštvo i sudovi za prekršaje proteklih dana inače, već su preduzeli nekoliko sličnih akcija, hapseći, privodeći i kažnjavajuči autore objava na fejsbuku koje su oni procijenili uvredljivima ili prijetećima, poput one jednog Nikišćanina da je direktor Uprave policije Crne Gore Veselin Veljović „prdnjava“.

VIŠI SUD POTVRDIO TIMURU PRAVO NA SLOBODU GOVORA

Skoro istovremeno sa odlukom da se prekršajno kazni zbog vrijeđana Mandića, Jovanović je dobio pravosnažnu presudu Višeg suda koji je potvrdio oslobađajuću preudu sudije Osnovnog suda u Kotoru Miša Jakšića u parnici koju je lani Mandić pokrenuo i izgubio protiv satiričara. Sudija Jakšić je tada odbacio Mandićev odštetni zahtjkev od 5.000 eura zbog toga što ga je Jovanović svojim objavama na fejsbuku, You Tubeu i drugim platformama, navodno izvrgao ruglu, vrijeđanju, oklevetao i povrijedio njihovu čast i ugled, nanio mu duševne bololove i prouzrokovao materijalnu štetu. Iz istih razloga u odvojenim parnicama Jovanovića su tužili i Mandićeva kompanija „Maxko“ kao osnivač Skala radija i glavna i odgovorna urednica tog medija Dubravka Jovanović, ali su sudije Osnovnog suda u Kotoru Predrag Krstonijević i Andrijana Zečević-Vukićević u prvostepenim postupcima, takođe odbacili njihove tužbe i odštetne zahtjeve protiv satiričara. U presudama troje sudija navodi se da se Jovanović kao sastiričar Mandiću i Jovanovićki nije narugao kao privatnim, već kao javnim ličnostima,te  da je iznio vrijednosni sud o radu Skala radija, njegovog osnivača i menadžmenta, te i da je Timur na to imao pravo po Ustavu C rne Gore i po članu 10. Evropske konvencije o ljudskim pravima koji garantuje slobodu izražavanja. Sudije su se u obrazloženju takvih svojih presuda pozvali i na više primjera iz prakse Evropskog suda za ljudska prava, a Mandić, Maxko i Jovanovićka su se na njih žalili Višem sudu. Ovaj sud,, odnosno vijeće kojim je predsjedavao sudiije Dejan Dragović međutim, kao ispravnu povrdio je presudu sudije Jakšića konstatujći pored ostaloga da „u konkretnom slulaju, nema mjesta ograničenju slobode izražavanja obzirom na činjenicu da je tužilac (Mandić) javna ličnost pri čemu se sporne izjave i pjesma odnose na njegovo javno djelovanje i odnos sa lokalnom upravom, a ne njegov privatni život“.

Mandić je inače, nezadovoljan prvostepenim odlukama Krstonijevića i Jakšiča  koje je nazvao „sramnim presudama sramnih sudija“, najavio da će se i sam početi satirički sa njima obračunavati nazivajući ih „Krstoprdom i Jakšosmrdom“. Njegov javni istup na TV A1 stim u vezi, osudilo je Udruženje sudija Crne Gore, a sudija Krstonijević je podnio privatnu tužbu protiv vlasnika Skala radija zvog vrijeđanja.

Najčitanije