23 C
Kotor

Slušaj online radio

U Kotoru zabranjeni satiričar dobio i treću parnicu protiv Skala radija – Sud poručio da mu se ne može uskratiti sloboda izražavanja

Sud u Kotoru – foto Boka News

Na dan kada su mu iz opštinske DPS vlasti Kotora zabranili da kao najavljeni govornik, učestvuje na festivalu „Kotorksi krug“ na temu „Kultura dijaloga“, pjesnik, muzičar i satiričar dr Goran Jovanović (umjetnički alijas Timnur Tmurni) dobio je obavještenje da je Osnovni sud u Kotoru odbacio i treću tužbu koju je protiv njega podnio vlansnik medija Skala Radio, Slavko Mandić.

Naime, sutkinja Osnovnog suda u KotoruAndrijana Zečević-Vukićević je kao neosnovan, odbacila je tužbeni zahtjev Mandićeve kompanije Maxko d.o.o koja je osnivač Skala radija, da joj Jovanović zbog navodne povrede časti, ugleda i nanošenja materijalne štete, isplati iznos od 5.000 eura sa kamatom. Sutkinja je odredila i da Mandičeva firma Jovanoviču u roku od 15 dana isplati 812,5 eura sudskih troškova,.

Ovo je već treća presuda koju Jovanović dobija protiv Mandića i njegovih najbližih saradnika koji su ga tužili smatrajući da ih je Timutr Tmurni u svojim objavama na fejsbuku, You Tubeu i drugim platformama, izvrgao ruglu, vrijeđanju, oklevetao i povrijedio njihovu čast i ugled, nanio im duševne bololove i prouzrokovao materijalnu štetu. Prethodno su sudije Mišo Jakšić i Predrag Krstonijević u osdvojenim parnicama, odbacili tužbene zahtjeve samog Slavka Mandića, odnosno glavne i odgovorne urednice Skala Radija Dubravke Jovanović da im Timur na ime odštete, isplati iznose od po 5 hiljada eura. U presudama Jakšića i Krstonijevića navodi se da se Jovanović kao sastiričar Mandiću i Jovanovićki nije narugao kao privatnim, već kao javnim ličnostima, te  da je iznio vrijednosni sud o radu Skala radija i njegovog menadžmenta i da je Timur na to imao pravo po Ustavu Crne Gore i po članu 10. Evropske konvencije o ljudskim pravima koji garantuje slobodu izražavanja. Dvojica sudija su se u obrazloženju svojih presuda pozvali i na više priomjera iz prakse Evropskog suda za ljudska prava.

Slično je postupila i sutkinja Zečević-Vukićević koja je u obrazloženju presude da ne usvoji parnični zahtjev kompanie „Maxko“ navela da je Timur Tmurni „objavljujuči sporne tekstove, iznosio vrednosne sudove o tužiocu (Maxku), uz razloga što je isti tužioca kroz metaforičke izraze povezivao sa politilkim djelovanjem“. Istakla je da je Maxko osnivač medija koji imaju značajnu ulogu i funkciju u društvu,  i da kao takav, mora biti spreman i da istovremeno „trpi veći stepen kritike i iznošenja vrednosnih sudova“. Istakal je da Skala kao klasični medij, ima mnogo više mogućnosti i prostora za plasiranje informacija nego Jovanović kao pojedinac na fejsbuku, pa time i mogučnosti da mu odgovori, reaguje i odbrani sebe iznošenjem drugih informacija koje eventualno demantuju Jovanovićeve tvrdnje, „tako da nije prijeko nužno da se država u konkretnom slučaju  miješa u ostvarivanje slobode izražavanja tuženog“. Navodi se i da Maxko-Skala radio „mora tolerisati eventualno pretjerivanje koje bi bilo upućeno na njegov rad kao medija, u korišćenju slobodnog izražavanja, naročitio kada se ima u vidu da se tuženi inače bavi pisanjem satiričnih tekstova“.

dr Goran Jovanović foto FB

„U kontretnom slučaju, usvajanje tužbenog zahtjeva tužioca  od strane suda bi predstavljalo „miješanje“ u pravo tuženog na slobodu izražavanja, koje bi sa strane bilo propisano zakonom i težilo legitimnom cilju a to je zaštita prava na ugled tužioca, ali sa druge strane to miješanje ne bi bilo nužno u demokratskom društvu i ne bi bila postignuta pravična ravnoteža između sa jedne strane, potrebe zaštite prava ličnosti tužioca i s druge strane, zaštite slobode izražavanja tuženog i opravdanih interesa javnosti da sazna informacije koje je prezentovao tuženi na račun tuženog preko društvenih mreža. Na osnovu utvrđenog činjenilčnog stanja, sud je zaključka da bi usvajanje tužbenog zajhteva, u konkretnom slučaju, vodilo povredi prava tuženog na slobodu izražavanja iz odredaba člana 47 Ustava i člana 10.Evropske konvencije“-stoji u presudi koju je sutkinja Andrijana Zečević-Vukićević dionijela 17.avgusta i koje je prekjuče dostavljna stranama u sporu.

Na treći izgubljeni spor protiv Jovanivića, Skala radio je reagovao time što je na svom sajtu objavio tekst o navodnom neprofesionalnom postupanju Jovanovića na njegovom radnom mjestu ljekara u kotorskoj bolnici.

„Kotorski samozvani satiričar i ljekar u Opštoj bolnici Kotor na FB stranici iznosi javno dijagnoze pacijenata, fotografije i terapije koje im prepisuje.”- napisala je Skala tvrdeći da “jasno da je Jovanović prekršio sve kodekse profesionalne etike, ali i zakona, zbog čega bi morao da odgovara.” Istakli su da su sa ponašanjem doktora Jovanovićaa upznali Ljekarsku komoru i Ministarstvo zdravalja, a od direktora Opšte bolnice Kotor dr Ivana Ilića, Skala je zatražila da “da hitno preduzme mjere protiv ljekara Jovanovića koji je zloupotrijebio službeni položaj i ugrozio integritet kotorske bolnice.”

Izvor:S.L

Najčitanije