20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Titova vila u Igalu interesantna turistima iz cijelog svijeta

Titova vila – Igalo

Od 1976. kada je sagrađena vila „Galeb“ ili kako je češće nazivamo Titova vila je u sastavu Instituta Igalo. Poslije mnogo godina u kojima je ovo zdanje bilo zatvoreno, nedostupno javnosti i prilično zanemareno, za posjete zainteresovanih otvoreno je u junu 2014. godine. Pokazalo se to kao dobar poslovni potez – vila je interesantna posjetiocima iz cijelog svijeta.

Alen Filipović koji organizuje posjete i brine o gostima ovog i dalje lijepog kompleksa kaže da je posjeta dobra i sada kada su obilasci organizovani samo petkom od 13 i 30. Krajem maja i početkom juna posjete su planirane čak četiri puta sedmično.

Titova vila – Igalo

Broj onih koji požele da obiđu Titovu vilu stalno raste – lani je bilo između četiri i pet hiljada posjetilaca.

Oni zaista dolaze iz cijelog svijeta kaže naš sagovornik, a reakcije su različite.

-Neki su nostalgični, neki spremni da ispričaju živa sjećanja na vrijeme kada je Tito bio predsjednik Jugoslavije ili na susrete sa njim. Ima tu i suza i smijeha, a posebno su sentimentalni dolasci posjetilaca iz zemalja nekadašnje Jugoslavije. Tokom obilaska sve upozoravamo da ne smiju da diraju neke predmete ili da koriste namještaj. Jedna starija gospođa je međutim i pored više puta izrečenih upozorenja ugrabila trenutak i sjela na Titov krevet. Kad smo reagovali ona je samo prokomentarisala: e sada mogu da umrem!

Titova vila – Igalo

Među posjetiocima Titove vile su osim gostiju Instituta i grupe turista ali i diplomate.

Ono što mogu da vide u objektu u kome je Tito zvanično boravio četiri puta, su prostorije u kojima je sa saradnicima i gostima održavao sastanke, gledao filmove, jedan od apartmana u kojima su boravili njegovi bliski saradnici, kao i njegov i apartman njegove supruge Jovanke.

Izvor:Radio HN
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije