15.2 C
Kotor

Slušaj online radio

“Aurelia” bi danas konačno trebala uploviti u Split

foto putnica sa trajekta

Havarirani talijanski trajekt ‘Aurelia’ sa 215 putnika i 92 člana posade kojeg tegli riječki remorker Pollux u petak ujutro oko 7,30 sati nalazio se u akvatoriju na ‘visini’ Rogoznice. Otkako je uzet u tegalj jučer u 16 sati u blizini Kornata i Dugog otoka, dok ovo javljamo otplovljeno je oko 55 nautičkih milja.

– Do splitske luke predstoji još tridesetak milja. Kad je krenuo tegalj brzina plova bila je oko tri nautičke milje na sat, kasnije je podignutla na četiri milje. Idealni su uvjeti na moru, pa bi trajekt u splitsku luku trebao uploviti oko 14 sati. Cijelo vrijeme pratili smo ih gliserom naše šibenske Lučke kapetanije, a sad će nadzor preuzeti kolege iz Splita – kazao nam je šibenski lučki kapetan Robert Baljkas.

Uspjeli smo dobiti na mobitel i putnika s trajekta, Šibenčanina Branka Kronju.

– Situacija je dobra, među putnicima vlada dobro raspoloženje, ono i raste što smo bliže Splitu. Eto,  mi Šibenčani očekujemo da bi u svom gradu mogli biti popodne do četiri, pet uri. Jutros smo doručkovali dok smo prolazili Primošten. Ono što je najvažnije na brodu nema ni bolesnih, ni ozlijeđenih.

Svi se nadamo da će ova naša odiseja završiti sretno. Inače, moram još dodati da čim smo jučer popodne uzeti u tegalj, bilo je puno boja situacija na brodu jer nas više nije valjalo – kazao nam je Branko Kronja, te je dodao kako i dalje nije bilo nikakvog obraćanja kapetana i posade broda s putnicima.

Na trajektu Aurelia u vlasništvu talijanske brodarske kompanije SVAN, koji plovi pod ciparskom zastavom, se nalazi 51 automobil, sedam kamiona i dva autobusa.

Ovaj feribot ili bolje rečeno mini-kruzer isplovio je u srijedu u 20,30 sati i u splitskoj luci trebao je biti u četvrtak u sedam sati ujutro.

Međutim,  oko četiri sata ujutro došlo je do kvara na glavnom pogonskog motora dok se trajekt već nalazio u hrvatskim teritorijalnim vodama, deset nautičkih milja jugozapadno od otoka Kornata.

Pogon je stavljen na drugi alternativni motor koji je  radio smanjenim intenzitetom, pa je trajekt  doslovno plutao po jakom jugu i valovima koji su dosezali i do pet metara visine. Upravo zbog velikih valova do havariranog trajekta nisu se mogla probiti dva remorkera ‘Brodospasa’ koji su ujutro oko šest sati  zaplovili iz Šibenika i Splita.

Za spašavanje je  angažiran tegljač najjače moguće klase Pollux riječke kompanije ‘Jadranski pomorski servis’ koji je krenuo iz zadarske luke Gaženice i s trajektom se sreo nešto iza 15 sati te ga uzeo u tegalj na poziciji kod Kornata i Dugog otoka.

Najčitanije