9.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivat: Blokada rada parlamenta odlaže početak rekonstrukcije Jadranske magistreale

Tivat panorama – foto Anton Marković Boka News

Ukoliko SDP i opozicione partije u Tivtu DPS, SD i HGI ustraju u svojoj strategiji blokiranja rada lokalnog parlamenta u tom gradu, moglo bi dožći do odlaganja početka radova na rekonstrukciji Jadranske magistrale na potezu od aerodroma Tivat do Jaza u bulevar.

Naime, gradonačelnik Tivta Željko Komnenović (Narod Pobjeđuje) je za predstojeću sjednicu SO koja je zakazana za 10.februar, pored ostaloga kandidovao i tačku dnevnog reda „Odluka o prenosu Vladi Crne Gore prava raspolaganja na zemljištu u KO Đuraševići i KO Mrčevac“, a kojom Opština na zahtkev Vlade, državi ustupa više svojih katastarskih parcela potrebnih za izgradnju dodatne dvije trake magistrale na potezu od Aerodroma Tivat do kotorske raskrsnice.

Opozicija i SDP od septembra prošle godine bojkotuju rad tivatskog parlamenta i namjerno ga ostavljaju bez kvoruma u očekivanju da će to izazvati prijevremene lokalne izbore. SDP je u spetembru inače, zvanično povukla podšku koju je od iznora 30.avgusta 2020. jedan odbornik te partije u SO davao manjinskoj vlasti koalicije građanskih lsti Narod Pobjeđuje, Bokeški Forum i „Goran Božović-časno i odgovžorno zabolji Tivat“. Od tada SO zbog nedolaska na sjednice odbornika SDP, DPS, SD i HGI nema kvorum za rad i ne može da donosi odluke. Imovinom Opštine inače, po zuakonu se ne može raspolagati bez odluke lokalnog parlamenta, tako da u slučaju da opozicija i SDP ne dođu ni na predstojeću sjednicu SO zakazanu za 10.februar, znači da Opština Tivat neće moći da ispuni zahtjev Vlade koja je od lokalne upravem u skladu sa Zakonom o državnoj imovini, zatražila da ova državi besplatno ustupi više svojih zemljišnih parcvela uz trasu Jadranske magistrale na potezu aerodrom-kotorska raskrsnica, radi izgradnje dodatne dvije traje ove saobraćajnice. Bivša Vlada Crne Gore premijera Duška Markovića (DPS) koju su činili DPS, LP i manjinske stranke, donijela je 23.jula 2020. „Odluku o utvrđivanju javnog interesa za ekspropijaciju nepokretnosti radi rekosntrukcije magistralnog puta M2 Debeli brijeg- Tivat-Budva“, urađen je i ovjeren Elaborat parcelizacije i u skladu sa Zakonom o državnoj imovini, Opštine je u toj situaciji dužna da na zahtjev Vlade, besplatno državi ustupi svoju imovinu nad kojom je proglašen javni interes.

Stoga je administracija gradonačelnika Komnenovića pripremila odluku o prenosu prava raspolaganja na državu nad 23 opštinske parcele, ukupne površine 9.563 kvadrata, a koje su u naravi nekategorisani putevi, pašnjaci, šume, površinske vode i kanali. Ovu odluku ipak, formalno mora da usvoji lokalni parlement koji po zakonu i Statutu Opštine, jedini može da raspolaže imovinom lokalne uprave.

Država je inače, već prije dvije godine završila ekspropijaciju preostalog zemljišta potrebnog za gradnju dvije dodatne saobraćajne trake na ovom dijelu Jadranske magistrale, jer je od tivatske poljoprivredne kompanije Montepranzo Bokaprodukt, izuzela četiri parcele ukupne površine 67.083 kvadrata i za to je toj kompaniji uplatila obeštećenje u ukupnom iznosu od 2.079.053 eura, odnosno 31 euro po kvadratnom metru. Iz Ministarstgva kapitalnih investicija su najavili da će izgradnja biuklevara Tivat-Jaz koji je jedan od priorioteta na saobraćajnoj mreži u državi, početi prvo na dionici od aerodroma prema kotorskoj raskrsnici, a u u avgustu prošle godine odabran je i izvođač – kineska kompanija China Civil Engineering Construction Corporation (CCECC) iz Pekinga koja za izgradnju 16  kilometara saobraćajnice sa četiri trake i sa čak 12 kružnih tokova, te paralelno postavljanje 15 kilometara dugog, drugog cjevovoda za potrebe preuzeća Regionalni vodovod između Jaza i ulaza u Tivat, traži 35,2 miliona eura odnosno 42,59 milona eura sa PDV-om.

Izgradnja je trebalo da počne na jesen prošle godine, ali se to još uvijek nije desilo iako su Kinezi započeli pripreme i već najavili tivatskim lokalnim vlastima da im najviše odgovara da upravo na teritoriji Tivta naprave privremeni kamp za svoje radnmike i mehanizaciju koja će graditi bulevar. Zbog kašnjenaj početka gradnje buiklevara poslanica DPS iz Tivta Jovanka Laličić je inale, prije par mjeseci u državnom par lementu kritikovala Vladu i Ministarstvbo kapitalnih investicija. Ukoliko Laličićkina partija – DPS, zajedno sa SDP, SD i HGI međutim, nastavi da blokira lokalni parlement Tivta i ostavlja ga bez kvoruma za rad,  zbog čega se neće moći izglasati odluka o prenosu opštinskog zemljišta državi, izvjesno je da će početak gradnje bulevara još dodatno kasniti.

Izvor:S.L.

Najčitanije