15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivat dobio novu luku nautičkog turizma – Luštica Bay

Luštica Bay maj 2018

Vlada Crne Gore na sjednici u četvrtak usvojila je izmene dviju postojećih odluka o određivanju luka u Crnoj Gori prema namjeni, odnosno određivanju luka prema vrsti pomorskog saobraćaja, čime je formalizovano postojanje još jedne nove luke na Crnogorskom primorju. Riječ je o luci nautičkog turizma Luštica Bay u sklopu istoimenog novog turističkog naselja koji na obalama zaliva Trašte u opštini Tivat, gradi kompanijja Luštica Development.

Ta firma je za ovo ljeto završila prvu od dvije planirane nove marine u tom kompleksu. Od planirana ukupno 176 vezova za jahe dužine od 8 do 35 metara, za ovo ljeto u funkciju će u novoj marini biti stavljena 52 veza na plutajućim gatovima ispred novosagrađenog hotela „The Chedi Luštica Bay“.

Iako je planiranio da luka nautičkog turizma Luštica Bay u dogedno vrijeme dobije i sopstveni objekat graničnog prelaza i time postane međunarodna luka, ona će za ovo ljeto shodno odluci Vlade, funkcionisati kao luka za unutrašnji pomorski saobraćaj. To znači da će jahte koje u nju ove sezone budu dolazile iz inostranstva, prethodno graničnu i carinsku proceduru morati da završe u nekoj od obližnjih luka otvirneih za međunarodni saobraćaj – prvenstveno Zelenici.

Nova marina na Luštici već je dobila i neophodnu zvaniču pomorsku signalizaciju po IALA sistemu, pa su na vrhovima oba njena lukobrana, pod nadzorm uprave pomorske sigurnosti Crne Gore, postavljena dva nova obalna pomorska svjetla. Sektor za hidrografiju Zavoda za hidrometeorologiju Crne Gore obavio je detaljan batimetrijski premjer akvatorijuma nove marine i izradio njenu kartu-plan.

Izvor:S.L

Najčitanije