3 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivat dobio Titov spomenik

Spomenik Titu na Pinima

Povodom 29.novembra – Dana Republike, NVO Generalni Konzulat Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije iz Tivta, upriličila je danas postavljanje spomenika osnivaču i doživotnom predsjedniku SFRJ, maršalu Josipu Brozu Titu, na istoimenom obalnom šetalištu i gradskoj rivi u Tivtu.

“Uz 75.rođendan najljepše zemlje na svijutu, naše domovine Jugoslavije, danas slavimo i 15. godišnjicu   uspješnog i upečatljivog rada Generalnog konzulat SFRJ u Tivtu. Tim povodom svečano je na Pinima i Obali maršala Tita otkriven spomenik najvećem sinu naših naroda i narodnosti, drugu Titu, rad poznatog jugoslovenskog akademskog vajara Augusta Augustinčića.”- kazao je generalni konzul SFRJ, Marko Perković.

Na taj način Tivćani su simbolično simbolično pretekli Podgoričane u time ko će prvi u Crnoj gori ponovno nakon raspada SFRJ, otkriti spomenik pokojnom maršalu i zadali “domaći zadatak” podgoričkom gradonačelniku Ivanu Vukoviću (DPS) a koji je obećao postavljanje Titovog spomenika u nekadašnjem Titogradu. Simbolično, spomenik vođe SFRJ i Komunističke partije Jugoslavije na Pinima, postavljen je tako da je Tito “okrenuo leđa” luksuznima jahtama i skupim stanovima u Porto Montenegru jer, kako su istakli iz Generalnog konzulata SFRJ, “taj buržoaski kompleks nasstao na privremeno zaposjednutoj teritoriji nekadašnjeg Arsenala tivatskih udarnika, radnika i brodograditelja, predstavlja sve što je protivno idejama socijalne jednakosti i postulatima socijalističkog morala”.

“Ovim činom  prekinuli smo neizvjesnost oko podizanja spoeminika drugu Titu u Titogradu, odnosno vraćanju njegove skulpture koje su se tamo očito, stidjeli 30 godina, ali srećom, nisu stigli  da je u međuvremenu pretope u staro željezo i prodaju je na Konik” – istakao je konzul Perković. On je dodao da je u Tivtu danas održano i svečano zasijedanje AVNOJ-a kojim je, kao i prije 75.godina u Jajcu, predsjedavao drug Ivan ribar (po profesiji).

“Na sjednici su potvrđene i reafirmisane istorijske odluke Drugog zasijedanja AVNOJ-a 1943. koje imaju neprolaznu vrijednost i danas u Crnoj Gori predstavljaju teško dostižne evropske vrijednosti.”- podvukao je Perković čestitajući praznik Jugoslavije “svim njenim zabludjelim bivšim sinovima i nekadašnjim Titovim pionirima, a sada predvodnicima crnogorskog, srpskog, hrvatskog, albanskog i drugih nacionalizama na ovim prostorima”.

Povodom 29.novembra Dana Republike SFRJ, u elitnom tivatskom hotelu “Regent” večeras će se održati Ex-YU parti.

Izvor:S.L

Najčitanije