27.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivat na začelju ulaganja JP Morsko dobro u 2020.

Tivat- foto S.L.

Ne računajući poslove u Rezervatu prirode Solila čiji je to preduzeće zvanični upravljač, JP Morko dobro  (JPMD) iz Budve lani je najmanje novca od svih primorskih opština, uložilo na području opštine Tivat.

Prema izvještaju koji je JPMD o svom radu u prošloju godini dostavilo Ministarstvu ekologije, prostornog planmiranja i urbanizma (MEPG), a ovo ga inkorporiralo u vlastiti Izvještaj o stanjuj prostora Crne Gore u 2020., Morsko Dobro je na području opštine Tivat lani investiralo ukupno samo 141.095 eura. Od toga je najveći dio, odnosno 134.331 eutro plaćen lokalnom Komunalnom preduzeću za komunalno održavanje zone morskog dobra u najmnanjoj bokeljskoj opštini, odnosno za radove na održavanju čistoće, javne rasvjete i zelenila u obalnom pojasu. Ostatak od 6.763,9 eura odnosi se na predsezonskoe nasipanje pijeska na plažama za što je JPMD lani na području Tivta  u more usulo ukupno 215 kubika pijeska i šljunka.

Ekološki izuzetno kontroverzna praksa nasipanja plaža pijeskom, odnosno „prihranjivanja kupališta“ kako ga oni nazivaju, a koju JP Morsko Dobro i zakupci dijela plaža u Boki Kotorskoj  već godinama sprovode pijeskom iz Morače, pretvorila se u pravi organizovani zločin prema morskom ekosistemu. Obalni rub, odnosno mjesto gdje se “sastaju” more i kopno jedno je od najosjetljivijih, ali i najvažnijih djelova morskog ekosistema uopšte, jer tu žive, hrane se i razmnožavaju brojne morske biljke i životinje. Nasipanje pijeska preko prirodnog morskog dna uništava to stanište, zatrpava i bukvalno žive sahranjuje brojne morske organizme i pretvara morsko dno na ovim potezima u bukvalno pustinju pod vodom. Zbog toga se morski biolozi listom protive ovakvim akcijama smatrajući ih pravim ekocidom prema morskim organizmima, ali to ne spriječava Morsko Dobro da i dalje pred ljeto svake giodine vrši tu štetnu praksu na u zakup neustupljenimdjelovima obale u Boki. Istovremeno nasipanje pijeskom na kupalištima koja su data u zakup, mimo akcije Morskog Dobra, obavljaju i sami zakupci tih plaža.

U Boki je lani, prema podacinma koje je dostavilo MEPG-u, Morsko Dobro pored 215 kubika pijeska koje je u more izručilo na nezakupčjenim plažama na Tivatskoj rivijeri, to preduzeće nasulo i 230 kubika pijeska na plažama na teritoriji Opštine Kotor, kao i još 470 kubika na plažama na terotoriji Herceg Novog.

Tivat je jedina primorska opština gdje JPMD, osim troška za ovaj ekocid i uobiočlajene djelatnmosti komujačlaca, lani nije realizovalo niti jednu drugu investiciju. U Kotoru koji je sledeći od dna liste prošlogodišnjih ulaganja JPMD, budvanska firma je investirala ukupno 175.868 eura, od čega opet najviše na komunalno odžavanje zone morskog dobra i predsezonsko nasipanje plaža, ali je ipak JPMD uložilo i 16.718 eura u izvođenje radova na završetku parapetnog zida i postavkljanju poklopnih ploča na lokacijama Žuta plaža u Dobroti i Sopot u Risnu.

Herceg Novi Ilustracija, Foto: Shutterstock

U Herceg Novom je JPMD lani investiralo ukupno 380.383 eura od čega najviše (290.000 eura) u komunalno odžavanje zone morksog dobra, te predsezonskeo nasipanje plaža 15.355 eura. Na teritoriji te opštine investirano je i 11.493 eura u više manjih projekata hitne sanacije obale oštećene u nevremenu, a 63.534 eura izdvojeno je za rekonstrukcijiun postojeće dotrajale ograde na šetalištu “Pet Danica”, u dužini od oko 450 metara.

Daleko veća ulaganja od onih u bokeljskima, JPMD je realizovalo u preostale tri crnogorske primordske opštine: u Budvu je lani  investirano ukupno 746.788 eura, u Baru 736.987 eura, a u Ulcinju 418.660 eura.

Krajem prošle godine JPMD je raspisalo još šest tendera za izvođenje radova na obalnoj infrastrukturi većeg obima, pojedinačne vrijednosti od 75.000 do čak 970.000 eura, a od kojih opet nijedan nije na području opštine Tivat.

Izvor:S.L.

Najčitanije