17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Dugovi za struju, vodu i komunalije domaćinstava sa ostrva Cvijeća dostigli 11.782 eura

Foto M.D.P.

Članovi 79 domaćinstava sa Ostrva cvijeća, njih 124, prinuđeni su da plaćaju račune za struju preko zajedničkog računa, a na osnovu jednog jedinog, glavnog električnog brojila. Isto važi i za račune za vodu i komunalije. Nemaju regularna brojila EPCG jer nisu vlasnici, već “korisnici službenog stana u zakup”, status koji ne mijenjaju već 30 godina, od 1991/92. godine, kada su kao izbjeglice iz vojno-pomorskog područja došli iz Hrvatske.

Prema internoj evidenciji koju vode volonteri iz Udruženja grđana “Ostrvo cvijeća”, ukupni dug se u zadnje dvije godine bitno povećao i trenutno bez računa za oktobar iznosi 11.782 eura, od čega 5.849 eura za struju, 5.049 eura za vodu i za komunalne režije 884 eura. Trećina tog duga se odnosi na jednog stanara, preko 80 odsto odnosi se na pet najvećih dužnika (najveći dug iznosi 4.131 eura), a preko 90 odsto na ukupno sedam dužnika. Na spisku za naplatu troškova su i 10 objekata Mitropolije crnogorsko-primorske (Manastir Miholjska Prevlaka), koji su ostali na elektronapajanju preko zajedničkog brojila, te je ukupni broj mjernih mjesta 89.

– U Elektrodistribuciji Tivat su nam rekli da smo mi jedan stan i da moramo ovo između sebe da rješavamo, te smo osnovali Udruženje građana “Ostvro cvijeća”, objašnjava Nedeljko Šobačić, a Nađa Marinković dodaje da među urednim platišama ima onih sa rješenjem za socijalnu pomoć, ali ne mogu da ostvare pravo na subvenciju, zato što su svi na jednom računu.

 

– Ne želimo da plaćamo račune osam porodica koje su par godina “krale” struju preko glavnog sata. Sada traže da dug od 11.700 eura plaćamo na rate, na šta mi ne pristajemo. Razne nepravilnosti idu do glavnoga sata i dijele se na ostale stanare – ako imate veći broj članova, plaćate veći iznos tuđe “krađe”. Jedino rješenje je da državno preduzeće preuzme naše satove i da ih oni očitavaju, da svako plaća svoje – kaže bračni par Nela i Goran Adzaip koji imaju troje djece. Nenad Božić kaže da muku muče jer ima pet porodica koje odbijaju da plaćaju račune.

– Stalno nam za vratom stoji Elektrodistribucija da će nam izgasiti struju. Time bi kaznili nas 40-ak porodica radi petoro neodgovornih, kaže Božović.

Ostrvo cvijeća – foto Boka News

– Za ovih 30 godina niko nikada nije došao da vidi kako živimo, nemamo riješen status. Pozivamo Ministarku odbrane Oliveru Injac da nas posjeti i vidi šta je činiti sa nama. Da li igdje u svijetu postoji da se nekome dodijeli službeni stan od 18 kvadrata, u kome nema sata za struju, nema sata za vodu, mokrog čvora i osnovnih uslova za život. Ljudi imaju veće šupe, štale, nego mi te bungalove koje nazivaju službenim stanovima. I danas se to vodi kao službeni stan u zakup, gdje ni s kim nismo potpisali ugovor – ističe Fetaba Beti Klepić.

Na Zboru stanara su donijeli jednoglasnu odluku da krenu u isključivanje jer ne vide drugog izlaza.

-Radimo pripreme za prespajanje radi obezbjeđenja struje za one koji je plaćaju, pošto je napajanje objekata serijsko. To radimo i kako dugovi ne bi i dalje rasli – kaže Željko Obradović.

Stanari – korisnici službenog stana u zakup ​na Ostrvu cvijeća u rješanju naplate potraživanja za vodu, struju i komunalne režije obratili su se za pomoć i Opštini Tivat.

-Sobzirom na to da Opština Tivat nema nadležnosti na području Ostva cvijeća predsjednik opštine Željko Komnenović je 22. oktobra uputio Ministarstvu odbrane molbu-urgenciju, da u okviru svojih nadležnosti pristupe rješavanju navedenog problema stanara smještenih na toj lokaciji – saopštili su za “Dan” iz Kabineta predsjednika Opštine Tivat.

Sklapanje ugovora o snabdijevanju sa EPCG neophodan korak
EPCG u svojoj bazi evidentira potrošača NVO “Ostrvo cvijeća” sa pretplatnim brojem 181690779, kategorije 10kV ali bez mjerenja snage, tako da se cijena električne energije, bez obzira što se radi o 10kV, obračunava kao i kod svih drugih domaćinstava u Crnoj Gori. EPCG nema, niti može imati evidenciju, o internim dogovorima unutar NVO o plaćanju utrošene električne energije koju evidentira jedno, zajedničko brojilo (shodno našim saznanjima prije desetak godina za svaki bungalov stanovnici su sami ugradili kontrolna brojila da bi znali ko koliko troši). Sa potrošačem sa pretplatnim brojem 181690779, kojeg EPCG jedino ima u svojoj bazi, potpisan je sporazum o izmirenju duga na rate u julu 2021. godine, ali je isti u septembru raskinut, jer nije poštovan. Trenutno ovaj pretplatni broj duguje 7.365,51euro.
EPCG je raspoložena da se uključi u rješavanje ovog problema, kako smo to i do sada radili u nekim sličnim slučajevima, ali sklapanje ugovora o snabdijevanju sa EPCG je poslednji korak u lancu prethodno neophodno regulisanih stavki i odnosa sa relevantnim subjektima-odgovorili su za iz Sektora za korporativne komunikacije EPCG.
/Mirjana D. Popović/
Izvor:Dan

Najčitanije