16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivat – Noć muzeja

Međunarodna manifestacija “Noć muzeja”  obilježena je u četvrtak u Centru za kulturu Tivat otvaranjem tri posebne izložbe u galeriji i muzejskim prostorima kompleksa srednjevjekovnog ljetnjikovca Buća-Luković.

Izložbu  „Arehološka nalazišta na području opštine Tivat“, nastala na osnovu Elaborata o valorizaciji arheoloških lokaliteta na području Opštine, koji je realizovan tokom godine u saradnji sa Sekretarijatom za društvene djelatnosti  Opštine Tivat, predstavila je sekretarka sekretarijata Dubravka Nikčević.

Noć muzeja – Tivat 2017.

Autori ove postavke koja sadrži fotografije i niz zanimljivih podataka o petnaestak značajnih arheoloških lokaliteta u Tivtu iz ilirskih i antičkih vremena, su mr Dubravka Nikčević, mr Vilma Kovačević, Dušica Kovačević i Dragan Rajčević.

Otvorena je izložba arheoloških artefakata pod nazivom “Gvozdeno doba Crne Gore – doba Ilira”, čiji su autori, Predrag Lutovac, Magdalena Radunović, Lidija Ljesar  i Dušica Kovačević.

Noć muzeja – Tivat 2017.

Predstavljajući izložbu jedan od autora Predrag Lutovac kazao je da “Gvozdeno doba Crne Gore – doba Ilira” predstavlja kontinuitet prikazivanja istorijskog razvoja Crne Gore. On je podsjetio da je tokom predhodne dvije godine u sklopu ove manifestacije u Tivtu, prikazane izložbe Neolit Crne Gore, druga Bronzano doba.

Centralni događaj “Noći muzeja“ u Tivtu je bio otvaranje izložbe pod nazivom „Stradioti –  vojnici, lokalitet, ostrvo”,  posvećene istoriji i dešavanjima na najvećem ostrvu na crnogorskom dijelu obale Jadranskog mora – Stradioti,  danas poznatom kao Sveti Marko u Tivatskom zalivu.

Autori ove izložbe Neven Staničić, Maja Marović, mr Marija Mihaliček i Igor Lazarević.

Noć muzeja – Tivat 2017.

Direktor Centru za kulturu Tivat, Neven Staničić kazao je da Evropa mnogo više zna o Stradiotima nego mi koji imamo ostrvo nazvano po njima.

„Ono što mi znamo o njima i prepričavom u Tivtu je uglavnom na granici pogrešnog. Vrijeme je da skinemo zavjesu sa tih zanimljivih i nesvakidašnjih ljudi. Artefakte o njima nemamo, ali smo scenski upriličili izložbu, što nije strano muzejskoj djelatnosti. U nedostaku artefakata, izložbu prati katalog arhivskih podataka o Stradiotima…“ – kazao je između ostalog Staničić.

U muzičkom dijelu programa nastupili su flautistkinja Bruna Matijević u pratnji Lidije Molčanove, saksafonista Matija Vučinović i sopranistica Milica Lalošević.

 Koktel za sve posjetioce priredile su članice Udruženja žena Tivta.

Najčitanije