16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivat obilježava Evropsku nedelju mobilnosti od 16. do 22. septembra

Tivat – foto opština Tivat

Postavljanje dvije samouslužne stanice za bicikla, pješačka tura, gradska biciklistička vožnja, radionica za popravku bicikala, promocija lokacija za punjenje električnih vozila u gradu i predstavljanje projekta „Sustourismo“ samo su neke od aktivnosti kojima se narednih dana u Tivtu obilježava Evropska nedelja mobilnosti.

Evropska nedelja mobilnosti obilježava se svake godine u periodu od 16. do 22. septembra, pod pokroviteljstvom Evropske komisije. Ova manifestacija ima za cilj da favorizuje nemotorizovane vidove prevoza u gradovima u odnosu na automobilski saobraćaj koji koristi fosilna goriva, a sve u cilju unapređenja kvaliteta životne sredine u urbanim sredinama.

Za opštine i gradove, Evropska nedelja mobilnosti pruža priliku da svojim stanovnicima predstave održive alternative u saobraćaju i da im predstave ekološke izazove sa kojima se suočavaju, kao i da stanovnici uzmu ucešća u mnogobrojnim aktivnostima. Učestvovanjem u akciji, gradovi i opštine mogu da prikažu građanima koje su prednosti izbora čistijih vidova saobraćaja i da time unaprijede stanje saobraćaja u svojoj lokalnoj sredini.

Svake godine manifestacija Evropska nedelja mobilnosti ima određenu temu, a ovogodišnja je: ODRŽIVA MOBILNOST ZA ZDRAVIJI ŽIVOT. Ovu temu prati slogan “Krećimo se održivo! Ostanimo zdravi!”.

Nedjelja mobilnosti

Tivat je 2017. bio jedan od troje finalista nagrade Evropske nedjelje mobilnosti,  u kategoriji gradova sa manje od 50.000 stanovnika.

Najčitanije