7 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivat – obilježen Evropski dan parkova

Evropski dan parkova sadnja

Evropski dan parkova 24. maj, obilježen je danas u Tivtu sadnjom novih biljaka u velikom Gradskom parku, nabavljenih u donatorskoj akciji prikupljanja sredstava ali im sadnica ukrasnog drveća i žbunja, koju je priredio Sekretarijat za planiranje prostora i održivi razvoj Opštine Tivat.

Zasađene su tri sadnice himalajskog kedra (Cedrus deodara G.Don), dvije sadnice česmine (Quercus ilex L.) i trinaest sadnica pitosporuma šatiranog lista (Pittosporum tobira W.T.Aiton cv. „Variegata“). Nove sadnice uljepšale su prostor u najbližoj okolini nedavno obnovljenog spomen-obilježja osnivačima tivatrskog Gradskog parka iz 1892.godine, admiralu Maksimilijanu Daublebskom fon Šterneku i njegovim saradnicima.

Evropski dan parkova sadnja

Inače, tokom ove akcije prikupljena su sredstva u novčanoj vrijednosti nešto većoj od 4.000 eura, kao i sadnice u novčanoj protivvrijednosti od oko 500 eura. Sredstva za nabavku sadnica su donirala razna preduzeća, institucije i organizacije. Akcija je održana u saradnji sa „Komunalno“ d.o.o. Tivat, Muzičkom školom Tivat, JU SMŠ „Mladost“ i JPU „Bambi“. Nabavka sadnica je bila usmjerena na odabir što podobnijih vrsta odgovarajuće veličine, koje će biti korišćenje za oplemenjivanje javnih zelenih površina – u prvom redu upravo Velikog gradskog parka. Tako su nabavljene sadnice pinjola, alepskog bora, česmine, judinog drveta, pitosporuma, maginje, i drugih vrsta kojima odgovaraju uslovi sredine a one će u parku biti posađene narednih dana.

Evropski dan parkova

Svim učesnicima donatorske akcije obogaćivanja biljnog fonda javnih zelenih površina u Tivtu danas je zahvalila sekretarka za prostorno planiranje i održivi razvoj Opštine Tivat Tamara Furtula.

Najčitanije