27.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivat – otpočele aktivnosti na trajnom rješavanju pitanja divljih goveda

Divlja goveda na bivšem poljoprivrednom dobru

Cjelodnevna akcija hvatanja divljih goveda na području Gradiošnice, koju je organizovala Opština Tivat, sprovedena je juče uz učešće brojnih službi i institucija. Izuzev čelnika Opštine, na licu mjesta bili su pripadnici Službe zaštite, Sekretarijata za inspekcijske i komunalne poslove, Sekretarijata za privredu, pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društava “Krtoli”, “Tivat” i “Boka”, veterinarski inspektor, radnici preduzeća iz Podgorice specijalizovanog za ovakve aktivnosti, a u određenom trenutku i službenici tivatskog Odjeljenja bezbjednosti. Logistiku je pružilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede koje je obezbjedilo prostor u Spužu, koji će biti korišćen kao karantin za dopremljena grla stoke.

Opština Tivat je odlučna da stane na kraj problemu nelegalnih goveda koja obitavaju na prostoru bivšeg poljoprivrednog dobra “Montepranzo”, kazao je predsjednik opštine Željko Komnenović naglašavajući da je akcija bila sabotirana i da je u pojedinim momentima u pitanje dovedena i bezbjednost učesnika akcije.

Juče su se pojavile osobe koje su privedene na informativni razgovor jer su vršile opstrukcije i pratile cijelu operaciju. Kako sam informisan u službenoj zabilješci su dale iskaz kako ne znaju čija su goveda, te da nisu njihova, što nama olakšava posao”, rekao je Komnenović i dodao: “Ta lica su imala usmenu dozvolu da se nesmetano kreću područjem bivšeg poljoprivrednog dobra, kojim gazduje tivatsko Komunalno preduzeće. Tražio sam od direktiora Komunalnog preduzeća da izda rješenje kojim se na ovo područje zabranjuje pristup svim licima koja nisu zaposlena ili posebno ovlašćena.” Po riječima predsjednika na predmetnoj lokaciji zatečen je improvizovani obor sa pojilištem, ali i zaključan objekat u kojem su smještene koze.

Učesnici akcije zatekli su na ovom prostoru 30-40 grla, ali mještani tvrde da je taj broj mnogo veći. “Ako se nešto ne uradi sada, taj će problem postati veći i on se ne može kao do sada stavljati pod tepih. Sigurno je da smo na početku i da nećemo odustati. Nije nam bitan politički ili medijski benefit od toga. Ono što sam obećao ljudima to ću sigurno i da ostvarim na ovaj ili onaj način.

Predsjednik opštine najavio je sastanak koji će ovim povodom biti održan u Opštini Tivat, a kojem će prisustvovati predstavnici Uprave policije iz nadležnog Centra bezbjednosti, predstavnici Ministarstva poljoprivrede i Opštine Kotor.

Predsjednik opštine je takođe ukazao na činjenicu da je predsjednica OO DPS Tivat Jovanka Laličić, krajem marta Ustavnom sudu Crne Gore uputila inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Odluke o komunalnom redu koja je usvojena na sjednici SO 29.01.2021. Ta odluka u članu 49 tretira pitanje držanja životinja i predstavlja zakonski okvir za djelovanje lokalne uprave u rješavanju ovog problema. Inicijativom pred Ustavnim sudom Laličić problematizuje ovaj okvir. “Obzirom da je u pitanja velika priča koja vodi do nekih nelegalnih aktivnosti, DPS bi trebalo dobro da razmisli o ovoj inicijativi za ocjenu ustavnosti i o trenutku u kojem se ova inicijativa podnosi, i zašto se baš sada podnosi”, navodi Komnenović.

Predsjednik opštine poziva Upravu policije i Tužilaštvo da obrate pažnju na ovaj problem. “Juče smo imali saznanja da se pokušava prebacivanje goveda na padine Vrmca. Svima poručujem da će Opština Tivat naći mehanizam i sistem da se ovaj problem riješi. Biću na čelu ovakvih akcija sve dok se i zadnje grlo ne odvede na neku bezbjednu lokaciju.” – poručuje Komnenović. On je pozvao građane da ukoliko mogu, a da ne ugrožavaju svoju imovinu i živote, uhvate grlo koje upadne na njihovo imanje, pokušaju da ga vežu, a zatim pozovu opštinsku službu koja će ga preuzeti.

Najčitanije