20.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Porto Montenegro obilježava Sedmicu planete Zemlje

Porto Montenegro

Nautičko-turističko naselje Porto Montenegro u Tivtu kao najodrživija turistička destinacija u Crnoj Gori, i ove godine će nizom aktivnosti obilježiti 22. april, Dan planete Zemlje, ali i učestvovati u nizu drugih zelenih događaja u tivatskoj opštini.

Plan aktivnosti za sedmicu posvećenu planeti Zemlji, u periodu od 18. do 23. aprila obuhvata: Dan bez plastike u cijelom naselju, Dan bez korišćenja štampača i štampanog materijala , Dan bez korišćenja automobila ekonomičnijim korišćenjem javnog prevoza, bicikla i šetnje, isrctavanje murala posvećenog Planeti Zemlji od strane NVO „Mladi Tivta“, jogu na otvorenom, akciju doniranja sadnica Gradskom parku, uređivanje zelene površine ispred prostorija Turističke organizacije Tivta, te akciju čišćenjeaVrmca.

Neke od ekolopkih aktivnosti koje Porto Montenegro radi od samog osnivanja tog turistilkog rizorta su recikliranje papira i plastike, upotreba električnih vozila i solarnih panela, odlaganje crnih i sivih otpadnih voda, ulaganje u Seabin projekat sakupljanja plutajućeg čvrstog otpada iz akvatirijuma marine, kontinuirana saradnja sa Institutom za biologiju mora, ukidanje korišćenja jednokratne plastike – kontinuirana promocija korišćenja aluminijumskih flaša za vodu, dispanzera i platnenih cegera, kao i monitoring odlaganja otpada.

„Porto Montenegro se još od osnivanja trudi da ulaže u održivost kako kompanije tako i okoline. Kao pionir, a ujedno i lider u implementiranju zelenih inicijativa, Porto Montenegro želi da ukaže na važnost ekološke svijesti i brige o okolini. Svojim primjerom želimo da pokrenemo ljude da počnu da razmišljaju „zelenije“ kako bi svaki pojedinac dao svoj doprinos, i zajedničkim sngama uspjeli da napravimo vidljivu promjenu u našoj zajednici“ – objašnjava senior PR i marketing menadžer kompanije Danilo Kalezić.

Trenutno se, prema njegovim riječima, radi na ukidanju upotrebe jednokratne plastike u cijelom naselju, na izgradnji novih mjesta za reciklažu kao i unaprijeđenju postojećih i implementiranju novih zelenih projekata.

Izvor:S.L.

Najčitanije