10.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Obilježiće stogodišnjicu predaje austrougarske flote Jugoslovenskoj kraljevskoj Ratnoj mornarici

Austrougarski brodovi u luci Arsenala pred kraj rata

Matica Boke u saradnji sa Generalnim Konzulatom Srbije iz Herceg Novog i Porto Montenegrom posebnim događajem obilježiće stogodišnjicu predaje austrougarske flote Jugoslovenskoj kraljevskoj Ratnoj mornarici.

Događaj će se održati u petak 16.novembra u 19 sati u Zbirci pomorskog nasljeđa Porto Montenegra.

31.oktobra 1918. godine u Puli je potpisan akt o predaji flote čiji je značajan dio bio stacionaran u tadašnjem vojno pomorskom Arsenalu u Tivtu. O tom događaju govoriće tivatski novinar i publicista Siniša Luković.

U saradnji sa Generalnim konzulatom Srbije iz Herceg Novog planirana je i projekcija dokumentarnog filma „Zaboravljeni admiral- Ernest Trubridž“.

Film donosi biografsku priču o britanskom admiralu Ernestu Trubridžu koji je stigao u Beograd 1915. godine i kao komandant britanske misije na Dunavu zajedno sa srpskim vojnicima suprotstavio se napadu na Srbiju.

Trubridz

Film u produkciji RTS iz 2017.g. je zasnovan na dnevnicima admirala Ernesta Trubridža koje je vodio tokom boravka u Srbiji i u kojima su zabilježeni najznačajniji trenuci tokom ratovanja sa srpskom vojskom. Dobar dio ovog dokumentarnog filma o britanskom admiralu koji je kasnije postao i glavni zapovjednik savezničke flote na Mediteranu, sniman je u Londonu i titlovan je na engleskom jeziku.

Najčitanije